Érintetlenségükről nyilatkoztak Quaestor-ügyben a jobbikos politikusok

Most megtudhatja, melyik jobbikos politikus érintett a Quaestor-ügyben gyanított bennfentes kereskedelemben, mert egy kiegyensúlyozott média erről csak azért is hírt ad.

Minden jobbikos aláírt

A Jobbik képviselői elsőként nyilatkoztak, hogy nem vettek részt a magyar politikai "elitet" érintő bennfentes kereskedelemben. A Jobbik országgyűlési képviselői arról nyilatkoztak a magyar sajtónak és a széles közvéleménynek, hogy sem ők, sem hozzátartozóik, sem az ő vagy hozzátartozóik érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nem tartottak és így nem is vettek ki pénzt bennfentes információk alapján a Quaestor-cégcsoporttól február 27-e és március 9-e között.

A Jobbik ismét felszólította a parlamenti képviselőcsoportokat és minden képviselőt, valamint kormánytagot, hogy kövessék a nemzeti párt példáját, és ők is nyilatkozzanak arról, hogy nincsen szerepük az évtized pénzügyi botrányában.

A nyilatkozatot nemcsak a Jobbik sajtóosztálya, hanem a párt összes parlamenti politikusa eljuttatta szerkesztőségünkbe. Így Vona Gábor, Farkas Gergely, Gyöngyösi Márton, Sneider Tamás, Volner János, Z. Kárpát Dániel, Ander Balázs, Apáti István, Bana Tibor, Dúró Dóra, Egyed Zsolt, Gyüre Csaba, Hegedűs Lorántné, Kepli Lajos, Lukács László, Magyar Zoltán, Mirkóczki Ádám, Novák Előd, Staudt Gábor, Szávay István, Szilágyi György, Vágó Sebestyén és Kulcsár Gergely is.

Aki nem nyilatkozik, az lehet, hogy bennfentes

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője a múlt héten leszögezte: ha kiderül, hogy országgyűlési vagy EP-képviselők, miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok vagy a tárcák "holdudvarához tartozók" kimenekítették pénzüket az adott időszakban, akkor "ez egyértelműen kimeríti" a bennfentes kereskedelem tényállását.

A politikus elmondta: a parlamenti képviselőknek hétfőn adnak át egy nyilatkozattervezetet. Ha lesz olyan honatya, aki nem hajlandó kitölteni, "az több, mint beszédes lesz" - tette hozzá. Mirkóczki szerint, ha a kormányfő valóban előre tudott a Quaestor közelgő csődjéről, akkor nemcsak a közpénz, hanem az emberek megtakarításainak védelme is a kötelessége lett volna. "Enyhén szólva is súlyos mulasztás, hogy nem így történt" - szögezte le.

Február 27-e és március 9-e között ez történt

Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa a brókercég problémáiról március 9-én tájékoztatta levélben a miniszterelnököt, akkor, amikor azokat a jegybank felé is jelezte - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, aki egy tévéműsorban átadta Tarsoly Csaba Orbán Viktorhoz címzett levelét, ám annak részletes ismertetéséhez - felhatalmazás hiányában - nem járult hozzá. A dokumentumban a Quaestor tulajdonosa jelezte, hogy öncsődöt kíván kezdeményezni. Elmondta: a kormányfő tizennégy nappal korábban, a február 25-i kormányülésen rendelte el azt, hogy a minisztériumok nem tarthatják forrásaikat brókerházaknál. Hozzátette: március 9-én Orbán Viktornak nem volt lehetősége intézkedni.

Bennfentes

Aki február 27-e és március 9-e között a Quaestortól pénzt vett ki, az bennfentes kereskedelemben lehet érintett. A bennfentes kereskedelem általában tilos. A bennfentes kereskedelem megvalósulásához az alábbiak szükségesek: bennfentes személy, továbbá bennfentes információ, és harmadikként olyan cselekmény, amely megvalósítja a bennfentes kereskedelmet.