Erzsébet megszólalt: a brüsszeli terrortámadást túlélte, az ütőerébe nem repült repesz

Szerencsésnek mondta magát a brüsszeli terrortámadások egyik magyar túlélője.

Az eset olyan váratlanul érte, hogy arra nem lehetett felkészülni. A pokolgépből származó fémdarab és a detonáció fellökte, ezért nem tudott felkelni. Ez védte meg őt attól, hogy a második robbanás repeszszilánkjai nagyobb kárt tegyenek benne. A két robbanás között alig telt el néhány másodperc, szinte egyszerre történt – emlékezett vissza Erzsébet, hozzátéve:

a robbanásokat nem is hallotta, inkább a testén keresztül érezte az addig ismeretlen zajt és a légnyomás erejét.

Elmondta, az első robbanás során egy tíz centiméteres fémlövedék érte az oldalán, amely a bal csípő tájékán roncsolta a medencecsontot. A terroristák gyakran helyeznek el fémdarabokat, csavarokat, vagy szögeket a robbanóanyag mellett azért, hogy még nagyobb pusztítást végezzen a detonáció – magyarázta. A második robbanást követően a váróhelységből mindenki menekülni próbált, csak a halottak és a súlyos sebesültek feküdtek mellette, felállni nem tudott, de a történtek alatt végig tudatánál volt – számolt be. 10-15 perc elteltével érkezett a helyszínre az első katona, aki felemelte és kivitte a terminálból, a legtöbb mozdulatlan embert csak kihúzták az épület előtti területre. Onnan egy hangárba szállították a sérülteket. Elmondása szerint 

a várakozók között félelem uralkodott, mert nem lehetett tudni, hogy a két robbanást követően várható-e további detonáció is.

Voltak, akik fegyverropogást is hallani véltek. Legalább egy óra várakozás után érkeztek az első mentők, akik a sérülések fajtája és súlyossága szerint osztották és szállították el őket az ország 28 kórházába. Krahulecz Erzsébetet a lövedékszerű fémdarab és a bőr alá fúródott nagyszámú fémforgács miatt az antwerpeni kórházba szállították, amely a lőtt sebekre és a súlyos égési sérülésekre szakosodott. A kórházban minden terrortámadásban megsérültet kiemelten kezeltek, minden szükséges ellátást elsőbbséggel megkaptak a húsvéti ünnepek alatt is. Műtéteiről elmondta, hogy először a nagyobb fémdarabot és a szilánkokat távolították el, amelyeket a rendőrség – ahogy minden sérült esetében – összegyűjtött és elvitt átvizsgálásra. A második műtét alkalmával tették helyre a sérült csontokat. Esetében a kezelések végén teljes gyógyulásra számítanak – tette hozzá. 

A belga királynő, Mathilde is meglátogatta Antwerpenben kórházi ágyánál.

Erzsébet egy nemzetközi adótanácsadó cég regionális igazgatójaként dolgozik, emiatt sokat utazik repülővel. Korábban a londoni magyar nagykövetség diplomatája volt. 2014-ben tevékenységéért Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott.