Az uniós költségvetés vétója sem elég ahhoz, hogy kizárják a Fideszt a Néppártból?

Az uniós költségvetés vétója sem elég ahhoz, hogy kizárják a Fideszt a Néppártból?

Ahogy arról beszámoltunk, a jogállamisági mechanizmus eredeti megállapodáshoz képest történő megváltoztatása miatt a magyar és a lengyel kormány bejelentette, megvétózzák az Európai Unió következő, hétéves költségvetését és a NextGen koronavírus-segélycsomagot.

Orbán: a kormány az uniós szerződésekben garantált jogával élve vétózta meg az uniós költségvetési jogalkotási csomagot

A magyar kormány, a 2020. júliusi európai uniós csúcson megelőlegezett álláspontjának megfelelően, megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot, élve az uniós szerződésekben garantált vétójogával - áll Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatában, melyet szerdán juttatott el az MTI-hez. Orbán Viktor leszögezte, ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik beengedi a migránsokat a hazájába.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke erre, a konkrét tagpárt megnevezése nélkül így reagált:

Aki a jogállamiság ellen van, Európa ellen van. Világos álláspontot várok erről az Európai Néppárt pártjaitól. Az alapvető értékeink ellenzőit nem védheti senki többé.

Az Azonnali írja a Spiegelre hivatkozva, hogy a vétó miatt az EPP-ben újra egyre többen szeretnék a már felfüggesztett tagságú Fideszt a pártcsaládon kívül látni, de a német CDU/CSU-szövetség ezúttal sem támogatja a kizárást. Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió Bundestag-beli frakcióvezetője nem hiszi, hogy ezzel megoldható lenne a patthelyzet, sőt, csak tovább éleznék a konfliktust.

A CDU/CSU álláspontja perdöntő tényező a vitában, az EPP-n belül a német pártszövetségnek van a legerősebb befolyása.