2020 elején dőlhet el, maradnak-e Orbánék a Néppártban

2020 elején dőlhet el, maradnak-e Orbánék a Néppártban

Már január elején nyilvánosságra hozhatják – a belga Herman van Rompuy, a német Hans-Gert Pöttering, illetve az osztrák Wolfgang Schüssel alkotta – „bölcsek tanácsának” jelentését és ajánlásait arról, hogy kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból, vagy sem, írja a Magyar Nemzet.

A kormánypárti lap a fideszes EP-képviselő Deutsch Tamás HírTV-s nyilatkozata alapján arról számolt be, hogy mire kiderül az eredmény, addigra

„a Fidesznek is markáns véleménye lesz tagsága sorsáról”.

Deutsch szerint a néppárt által képviselt politikai álláspontok nem túl szívderítők, de a kormánypártnak lesz alkalma arra, hogy a saját álláspontját ismertesse.

Az EP-képviselő szerint ugyanakkor a Fidesz maradását és távozását akarók között egyre kevesebb esély mutatkozik bármiféle konszenzusra. Ugyanakkor hozzátette: Donald Tusk, a pártcsalád nemrég megválasztott lengyel elnöke személyesen egyeztet majd Orbán Viktorral.

A politikus arról is beszélt, hogy Manfred Weber, a Néppárt vezetője korábban úgy nyilatkozott, nem támogatja, hogy a Fidesz a Néppártban maradjon. Deutsch szerint

„Weber a frakcióvezetőségénél fogva nem választott tagja a néppárti elnökségnek, ott nem megmondóember vagy meghatározó személy”.

Az Európai Néppárt (EPP) közgyűlése márciusban döntött úgy, hogy a Fidesz sorozatos Brüsszel-ellenes kommunikációs hadjáratai után vizsgálatot indít a magyar kormánypárttal szemben. A vizsgálat idejére a Fidesz – saját értelmezésük szerint – önként felfüggesztette a párttagságát.

Megszületett a Néppárt döntése: felfüggesztik a Fidesz tagságát

Az Európai Néppárt szerdán úgy döntött, hogy a Fidesz tagságát határozatlan időre felfüggesztik, és egy ezután felállítandó háromtagú különbizottság („három bölcs") vizsgálatához és kiértékelő jelentéséhez kötik a jogok esetleges visszaállítását.Az Európai Néppárt elnöksége a Fidesz tagságának korlátlan ideig tartó teljes felfüggesztését javasolta előzetesen is, de végül Orbán Viktornak sikerült elérnie, hogy ez a háromtagú különbizottság kiértékelésééig tartson.

A vizsgálatot a bölcsek tanácsa végzi, akik azt tárják föl, hogy a Fidesz tevékenysége összhangban van-e az európai kereszténydemokraták jogállamiságról vallott értékeivel.

Orbán Viktor júniusban levélben próbálta jobb belátásra bírni a pártja sorsáról döntő triumvirátust, ám a bölcsek nem igazán voltak vevők a miniszterelnök izzadtságszagú magyarázkodására:

Megérkezett az első válasz Orbán bocsánatkérésére: „a Fidesznek nincs helye a néppártban"

Ahogy arról korábban beszámoltunk Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből; írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér „a támadó nyelvezetért", de fenntartotta politikai álláspontját.A pártcsalád politikusait arra kérte, hogy ne zárják ki a Fideszt a néppártból.