Jobbik: az uniós pénzek védelme érdekében csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez

Kemény euróktól eshetünk el, ha elmulasztjuk.

Határozati javaslatban kezdeményezi a Jobbik, hogy a kormány frakciók közti egyeztetés után az Európai Ügyészséghez történő csatlakozáshoz szükséges jogszabály-módosításokat terjesszen a Parlament elé – ez derül ki a Ház honlapjára feltöltött dokumentumból. A Gyöngyösi Márton, Bana Tibor és Staudt Gábor által jegyzett kezdeményezés kiemeli, hogy húsz EU-tagállam már csatlakozott a szervezethez, a régióból azonban csak Lengyelország és Magyarország zárkózik el mereven.

Az előterjesztők úgy vélik, amennyiben hazánk nem hajlandó az Európai Ügyészséggel való megerősített együttműködésre, az azt a gyanút erősítheti meg az uniós tagállamokban és állampolgáraikban, hogy hazánkban nem tiszta, nem átlátható módon történik az EU-s támogatások felhasználása. Ez pedig könnyen oda vezethet, hogy nemcsak a magyar kormányra, hanem az egész országra nagyon könnyen ráéghet a csaló és korrupt bélyeg.

Az Európai Ügyészség bizonyos feltételek mellett jogosult lesz nyomozások és vádhatósági eljárások folytatására az uniós strukturális alapokat érintő visszaélések és ÁFA-csalások, valamint az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekmények esetében, hozzájárulva ezzel az uniós költségvetés megerősítéséhez és hatékonyabb védelméhez.

Az EU következő, 2021-2027 közötti pénzügyi ciklusának költségvetése hamarosan elkészül, és Magyarországra a 100 milliárdos büntetés és az uniós ügyészséghez történő csatlakozás elmulasztása miatt nehéz tárgyalások várnak.

Százmilliárdos kárt okozhatott Orbánék ügyvédje, mégsem neki kell fizetni a bírságot

Az Európai Bizottság több mint százmilliárdos támogatásmegvonási javaslattal állt elő, mert 29 uniós projektből 24-ben súlyos hibát találtak. Mindezt úgy, hogy az adott időszakban a közbeszerzési ellenőrzések 78-91 százalékát a kancellária külső tanácsadóknak szervezte ki. Az viszont nem egyértelmű, hogy bírság esetén az adófizetők, vagy a kormányközeli konzorciumok állják majd a cechet.