Élelmiszer-ellátási hiányra figyelmeztet az EU Mezőgazdasági Főigazgatósága

Élelmiszer-ellátási hiányra figyelmeztet az EU Mezőgazdasági Főigazgatósága

Komoly aggályokat fogalmazott meg az EU mezőgazdasági piacainak rövid távú kilátásairól szóló legfrissebb előrejelzésében az unió alapvető élelmiszer-biztonságával, valamint a takarmány- és műtrágyaimporttól való függőségével kapcsolatban az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága - idézi a Világgazdaság a szervezet jelentését.

Agrárszakértő: nem fog megállni az élelmiszerárak emelkedése, mert minden összetevő drágul

Hollósi Dávid, az MKB Bank és Takarékbank agrár üzletágának vezetője az ATV Start című műsorában arról beszélt, szerinte arra kell törekedni, hogy monitorozzuk, mi folyik a világban, és a nálunk megtermelt, jó minőségű alapanyagokat próbáljuk itthon tartani.

A koronvírus-járvány mellett az orosz–ukrán háború két éven belül már a második olyan jelentős sokk, amely gazdasági visszaesést okoz az európai és a közép-ázsiai régióban - olvasható a jelentésben.

Az uniós testület előrejelzése szerint mindezek következtében 2022-ben a termelés 4,1 százalékkal csökkenhet, ami kétszer olyan súlyos visszaesés lehet, mint a pandémia okozta 2020-as recesszió.

Az előrejelzésben kiemelik, hogy Ukrajna orosz inváziója jelentős zavarokat okozott a globális mezőgazdasági piacokon, nagy bizonytalanságot teremtett a gabonafélék és az olajos magvak jövőbeni globális rendelkezésre állásával kapcsolatosan, továbbá hozzájárult a Covid–19 világjárvány negatív hatásai miatt már egyébként is feszült piacokon kialakult instabilitáshoz.

Mindezek

alapvető élelmiszer-biztonsági, illetve az EU takarmány- és műtrágyaimporttól való függőségével kapcsolatos rendszerszintű aggályokat vetettek fel.

Mindazonáltal az előrejelzés alapján az EU-ban az idei és a következő gazdasági évben az élelmiszer, a takarmány és a műtrágya rendelkezésre állása egyelőre nem ad okot aggodalomra. Az unió ugyanis élelmiszerből nagyrészt önellátó, hatalmas agrár-élelmiszer-kereskedelmi többlettel rendelkezik, és az egységes piaca valószínűleg ismét bizonyítani tudja a kialakult gazdasági sokkhatások elnyelésében betöltött szerepét.

Az ellátásbeli hiányosságok csak a 2023–2024-es gazdálkodási szezontól válhatnak súlyossá, ugyanakkor a magas piaci árak és az inflációs trendek már jelenleg is több tagállamban jelentős élelmiszerár-emelkedést okoztak, ami súlyosabb szociális problémák előjele lehet.

Mint megírtuk, a Jobbik szerint kétszámjegyű infláció idején nem lehet agyonterhelni az embereket, így azonnali lépésekre van szükség. Jakab Péter ezért azt követeli a kormánytól, hogy radikálisan csökkentsék a benzinen és a gázolajon a jövedéki és forgalmi adókat, illetve hogy nulla százalékos áfa legyen az alapvető élelmiszereken.

Nulla százalékos áfa - Nincs segítség, Orbánék még beszélni sem hajlandóak a bevezetéséről!

Jakab Péter, a Jobbik elnöke hétfőn napirend előtti felszólalásában figyelmeztette a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőit, pusztán egy kormánypárti hazugság, hogy a magyar munkavállalók félmillió forintot keresnek havonta. Szerinte ideje lenne, ha megismernék a magyar valóságot.