Nulla százalékos áfa - Nincs segítség, Orbánék még beszélni sem hajlandóak a bevezetéséről!

Nulla százalékos áfa - Nincs segítség, Orbánék még beszélni sem hajlandóak a bevezetéséről!

Jakab Péter, a Jobbik elnöke hétfőn napirend előtti felszólalásában figyelmeztette a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőit, pusztán egy kormánypárti hazugság, hogy a magyar munkavállalók félmillió forintot keresnek havonta. Szerinte ideje lenne, ha megismernék a magyar valóságot. Jakab Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy nem lehet agyonadóztatni a magyar munkavállalókat, megfizettetni velük a 27 százalékos áfát, a 480 forintos benzinárat, miközben például a liszt ára 25 százalékkal, a tojásé pedig 50 százalékkal emelkedett. 

GKI: a magyar települések 43 százalékán 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés

A magyar települések 43 százalékán 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban, ezek közül 12 százalékban a 120 ezer forintot sem érte el - számolt be róla a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Felidézte, a kampány alatt több ezer emberrel beszélt vidéken és ők nem arról számoltak be, hogy félmilliót keresnének. Sőt, még az adóhatóság szerint is a magyarok fele kevesebb mint 160 ezer forintot visz haza - tette hozzá. 

Felszólalásában többször leszögezte,

a Jobbik szerint nem lehet agyonterhelni az embereket, és azonnali helyes döntéseket kell hoznia a kormánynak. 

Jakab Péter azt követeli a kormánytól, hogy

  • radikálisan csökkentsék a benzinen és a gázolajon a jövedéki és forgalmi adókat;
  • engedjék el az áfát az alapvető élelmiszereken. 

A Jobbik elnöke szerint a hatósági ár ma már édeskevés.

Ne a boltos zsebében turkáljanak, ne nyerészkedjenek tovább a magyar embereken, mondjanak le erről a bevételről, hagyjanak több pénzt a magyarok zsebében

- üzent az Orbán-kormánynak Jakab Péter a nulla százalékos áfa bevezetése érdekében. 

A kormány nevében Dömötör Csaba válaszolt (aki korábban a bíróságon is azzal érvelt, hogy ő csak a kormány nevében szokott megszólalni...), és a hazánkat szociális válsággal sújtó drasztikus áremelkedések mögött nemzetközi folyamatokat nevezett meg, ugyanakkor semmilyen új eszközt nem nevezett meg, amellyel a kormány igyekezné megvédeni a magyar családokat az inflációval szemben. Továbbra is csak a hatósági árak bevezetését nevezte meg, azonban ezen intézkedések is 10 százalék körüli inflációt eredményeznek, ami így is elviselhetetlen, ha például kezdő tanári (160 ezer), vagy kezdő rendőri (200 ezer) fizetést visz valaki haza. 

S bár beszélt az áfacsökkentésről Dömötör Csaba is, de csak az évekkel ezelőtti intézkedéseikről, amelyeket azóta már rég elvitt az infláció...

Arról viszont egy szót sem szólt, hogy nulla százalékos áfát vezetne be az Orbán-kormány az alapvető élelmiszerek esetében. Ezek szerint nincsenek ilyen tervek sem Orbán Viktor asztalán. 

A Jobbik pont egy hete nyújtotta be parlamenti javaslatát az alapvető élelmiszerek áfamentességének megteremtése érdekében szükséges módosításokról.

Jakab Péterék azt szeretnék elérni, hogy a lehető legrövidebb időn belül teremtse meg a Kormány annak jogszabályi feltételeit, hogy az alapvető élelmiszerek mentesek legyenek az általános forgalmi adó alól, különösen

  • zsír,
  • olaj,
  • cukor,
  • tej,
  • joghurt,
  • sajt,
  • hús,
  • hal,
  • tojás,
  • magok,
  • hüvelyesek,
  • zöldségek,
  • gyümölcsök,
  • kenyér,
  • rizs,
  • tészta,
  • gabonafélék.

Indoklásuk szerint csak az elmúlt egy évben a tészta, a tojás, a paradicsom, a kávé több mint 50 százalékkal, a liszt 25 százalékkal lett drágább, de a zsemle és a kifli ára is másfélszeresére nőtt. 

"A magyarok jelentős hányada most már kénytelen alapvető élelmiszerekről is lemondani, mert egész egyszerűen ilyen árak és ilyen bérek, nyugdíjak mellett nem futja rá. A magyarok harmada ma már ott tart, hogy kénytelen a tejen és a kenyéren is spórolni. Ebben a helyzetben a megszorítás netovábbja 27 százalékos áfával terhelni az alapvető élelmiszereket. Az áremelkedés megfékezése érdekében azt javasoljuk, hogy a kormány a válságra való tekintettel engedje el az alapvető élelmiszer áfáját. Ne szedjen be a kormány se 27, se 18, se 5 százalék forgalmi adót, hagyja ott ezt a pénzt az embereknél"

- olvasható a határozati javaslatban. 

A lengyeleknél működik a nulla százalékos áfa, a magyar kormány itthon mégsem hajlandó lépni az ügyben

A lengyel kormányra sokszor fontos szövetségesként hivatkozó Orbán-kormány éppen a lakosság életét jelentősen megkönnyítő áfacsökkentés tekintetében tűnik úgy, hogy nem hajlandó követni a példát, ehelyett hatósági árakkal próbálja megállítani az elszabadult inflációt.

Beszámoltunk arról is, hogy Dömötör Csaba esetében nem ez az első eset, hogy nem meri a szájára se venni a nulla százalékos áfa bevezetését. Múlt héten Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője szintén napirend előtti felszólalásában a világ szégyenének nevezte, hogy Magyarországon 27 százalékos az áfa, amely Európában itt a legmagasabb, és szerinte a kormánynak nem volt annyi bátorsága, hogy ezt érdemben csökkentse. Hangsúlyozta,

ez a szegények adója, és ezen nyerészkedik a kormányzat.

A Jobbik alelnöke idesorolta még, hogy Magyarországon a gyermekvédelmi-, gondozási cikkeken nagyobb az áfateher, mint amennyi összeget a családok havonta kapnak családi pótlék címén. A propagandaállamtitkár akkor is csak mellé beszélt. Így nem derült ki, mi az oka annak, hogy az Orbán-kormány hazánkban nem vezeti be a nullaszázalékos áfát. Nem tudjuk azt sem, hogy

milyen gazdasági számítás alapján kell továbbra is 27 százalékos áfát fizetnie a magyaroknak az alapvető élelmiszerek után.