Gyöngyösi Ursula von der Leyennek: "Mikor fogják a szavait végre tettek is követni a jogállamiság terén?"

Gyöngyösi Ursula von der Leyennek: "Mikor fogják a szavait végre tettek is követni a jogállamiság terén?"

Ursula von der Leyen az unió helyzetéről szóló beszédére első körben az Európai Parlament pártcsaládjainak frakcióvezetői reagálhattak, erről itt írtunk. Összefoglaljuk a magyar EP-képviselők hozzászólásait. Az Európai Bizottság elnökének értékelőjéről és jövőképéről itt számoltunk be részletesen:

Zöld és egészségügyi uniót hozna létre Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen ma délelőtt megtartotta első State of the Union beszédét. A mindenkori Európai Bizottság elnökének gyakorlatilag ez a legfontosabb fellépése, a téma az Európai Unió helyzete és jövője. Ursula von der Leyen azzal kezdte beszédét, hogy köszönetet mondott az orvosoknak, ápolóknak a koronavírus elleni küzdelemben.

Deutsch Tamás szerint az unió mindennapjait a remélt kölcsönös bizalom helyett súlyos belső megosztottságok terhelik. Ezek megbéklyózzák európai polgárok százmillióinak életét, emiatt az EU elveszítette vezető szerepét a világban. Ha nem nézünk szembe a súlyos belső megosztottsággal, minden tervünk óhaj marad – mondta.

Konkrét javaslatokkal állt elő a fideszes EP-képviselő:

  • véget kell vetni a tagállamokkal szembeni politikai és ideológiai hidegháborúnak és a kettősmérce alkalmazásának, szégyenteljesnek nevezte, amikor a koronavírussal szemben sikeresen védekező tagállamot ócska hazugságok alapján támadják uniós intézmények és politikusok
  • a Bizottság tegyen javaslatot az unión belüli intézményes megosztottság felszámolására, kezdeményezze, hogy valamennyi uniós állampolgár szabadon dolgozhasson és egyformán hozzáférhessen a más országokban történő szabad munkavállalás lehetőségéhez, emellett haladéktalanul tegyen javaslatot a közép- és kelet-európai kkv-kat hátrányosan megkülönböztető jogszabályok, a szállítás és szállítmányozás területén a megosztottsághoz vezető versenyhátrányok megszüntetésére
  • azonnal szülessen döntés Bulgária, Horvátország és Románia schengeni csatlakozásáról
  • a Bizottság olyan új jogalkotási javaslatokat fogalmazzon meg a klímavédelem, a szociális pillér és a bevándorlás kérdésében, amelyek nem újabb és mélyebb megosztottsághoz, további ideológiai vitákhoz vezetnek, hanem a tagállamok és uniós intézmények széleskörű támogatását élvezik

Ragaszkodjanak a jogállamisághoz

A DK-s Molnár Csaba szerint az EU talán még soha nem állt akkora kihívás előtt, mint most, a rendkívüli idők rendkívüli tetteket hoztak, megszületett a történelem legnagyobb uniós mentőcsomagja.

Molnár a hazai helyzetre úgy tért rá, hogy van egy Orbán Viktor nevű miniszterelnök Európában, aki vétóval fenyegeti a mentőcsomagot, mert szerepel benne a jogállamisági kritérium. A DK-s politikus szerint az ok egyszerű, „ezt az uniós pénzt is el szeretnék lopni”. Arra kérte a képviselőket, hogy tegyék fel maguknak a kérdést, a tisztességes európai polgárok azért dolgoznak, hogy az ő pénzükből legyen Magyarország leggazdagabb embere Orbán Viktor?

Néhány példát is hozott, szerinte megszállták Magyarország legnagyobb internetes újságját, megszüntetik a Klubrádiót, és kultúrharcos támadást indítottak a színművészeti egyetem ellen, ez csak az elmúlt néhány hét. Molnár azt kérte, hogy foggal-körömmel ragaszkodjanak a jogállamisági feltételhez, mert ezzel nem csak Európát, hanem magyarok millióit is védelmezik.

Hol vannak a tettek?

A jobbikos Gyöngyösi Márton azzal kezdte hozzászólását, hogy a hitelesség alapvető fontosságú, ha valaki reformokat akar végrehajtani. Ahogy akkor is az, ha egységes álláspontot szeretnének képviselni nemzetközi ügyekben, például alternatívát nyújtani az ellenzéknek Belaruszban.

A jogállamiság kritériumának bevezetése ugyanakkor egy olyan ügy, amiben a Bizottság nem hiteles

- szögezte le. Gyöngyösi szerint annyiszor hallották már von der Leyentől, hogy nem köt kompromisszumot a jogállamiság kérdésében, hogy kissé már unják is.

A témában készülő EB-jelentést elolvassa, vitázik is róla, de attól tart, hogy ez nem fog újat tartalmazni Magyarországról. Ráadásul ő ismeri az igazságszolgáltatás, a sajtószabadság, a fékek és ellensúlyok, valamint a korrupció itthoni helyzetét, és szívesen elmondja, hol áll Magyarország ezeken a területeken.

Gyöngyösi arról is szót ejtett, hogy amikor legutóbb a magyarországi jogállamiság ügyéről beszélgettek, azt hallotta az EB-től, hogy nem lesz kompromisszum. Pár nappal később viszont a német védelmi miniszter, Annegret-Kramp Karrenbauer a magyar történelem egyik legnagyobb fegyverüzletét kötötte a magyar kormánnyal.

Meglepődik itt bárki is ezek után, hogy alig van, ha van egyáltalán, bármiféle előrelépés a magyarországi jogállamiság terén?

A politikus végül azt kérdezte az EB-elnöktől, hogy

mikor fogják a szavait végre tettek is követni a jogállamiság melletti kiállás terén?

Manfred Weber: egy igazi hazafi nem lehet Putyin bábja

Ursula von der Leyen az unió helyzetéről szóló beszédére első körben az Európai Parlament pártcsaládjainak frakcióvezetői reagálhattak. Ursula von der Leyen ma délelőtt megtartotta első State of the Union beszédét. A mindenkori Európai Bizottság elnökének gyakorlatilag ez a legfontosabb fellépése, a téma az Európai Unió helyzete és jövője.