Meglepetés: Magyarországon Európa-bajnok lett az infláció

Meglepetés: Magyarországon Európa-bajnok lett az infláció

Az Eurostat friss adatai szerint a 23,1 százalékos magyar infláció egész Európában a legmagasabb értéket jelenti. Eközben a minimálbér összege is sereghajtó a régiónkban.

Az Európai Unió tagállamai körében novemberben már Magyarországon volt a legmagasabb az infláció – derül ki az Eurostat pénteki közléséből. A Portfolio.hu azt írja, a 23,1 százalékos hazai fogyasztóiár-index már magasabb, mint a balti országokban, és külön rossz hír, hogy az európai csökkenő infláció mellett nálunk még emelkedik az ütem. 

Az EU-ban novemberben 11,1 százalékon állt az infláció, míg az azt megelőző hónapban még 11,5 százalék volt. Az eurózónában pedig 10,1 százalékra csökkent 10,6 százalékról az áremelkedés üteme. Ehhez képest 

a 23,1 százalékos magyar infláció egész Európában a legmagasabb értéket jelenti.

Minket követ a sorban Lettország 21,7 százalékkal, Észtország és Litvánia pedig 21,4 százalékos drágulással. A kelet-közép-európai régióban a cseh és a lengyel inflációs ráta volt a legmagasabb a magyar után. Ráadásul e tekintetben még Szlovákia, Románia és Bulgária is jobban áll, mint hazánk.

  • Magyarország 23,1 százalék,
  • Csehország 17,2 százalék,
  • Lengyelország 16,1 százalék,
  • Szlovákia 15,1 százalék,
  • Románia 14,6 százalék,
  • Bulgária 14,3 százalék.

Spanyolországtól Németországon át Olaszországig 6,7 és 12,6 százalék között mozog az áremelkedés szintje.

Ugyanakkor havi szinten 1,7 százalékkal nőtt a magyar infláció, ez szintén a legnagyobb emelkedésnek bizonyult novemberben. Mindeközben az európai országok jelentős részében havi szinten már csökkentek az árak. Az Eurostat mellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is közölte már a novemberi inflációs adatokat, eszerint átlagosan 22,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a drágulás idehaza. 

Szembetűnő az is, hogy regionális összehasonlításban hazánkban nem csupán a legmagasabb az infláció, hanem egyben a legalacsonyabb a jövő évi, megemelt minimálbér bruttó összege is: a lengyelek, a csehek és a románok is előznek majd minket 2023-ban.