11 havi mélypontra esett januárban az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése

11 havi mélypontra esett januárban az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, ezzel az utóbbi tizenegy hónap legkisebb emelkedését produkálta - számolt be a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének friss előzetes értékeire hivatkozva az MTI.

Januárban az euróövezeti beszerzésimenedzser-indexek (BMI) közül a vártnál jobban alakult a feldolgozóipari mutató, erősödött az előző havihoz képest.

A szolgáltatóipari mutató és a kompozit index értéke viszont a vártnál nagyobb mértékben csökkent decemberhez viszonyítva.

A feldolgozóipari BMI januári előzetes értéke öthavi csúcsra emelkedett, 59,0 pont lett, jobb a decemberi 58 pontál. Szakértők a mutató romlására, 57,5 pontra számítottak januárra.

A szolgáltatóipari BMI 51,2 pontra, kilenchavi mélypontra esett vissza a decemberi 53,1 pontról a várt 52,2 pont helyett.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett januári kompozit BMI 52,4 pont lett, ami 11 havi mélypont, alacsonyabb a decemberi 53,3 pontnál és gyengébb a várt 52,6 pontnál is.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig a növekedését jelzi.

Az euróövezeti gazdaság teljesítményének növekedése már a második egymást követő hónapban lassult januárban, elsősorban a koronavírus új módozatának hatására, ami különböző mértékben sújtja a térséget.

Eközben némileg enyhültek a beszállítói fennakadások, ami máris megmutatkozott a feldolgozóipar teljesítményjavulásában.

Az emelkedő fertőzésszám miatt elrendelt újabb korlátozások ugyanakkor lassították a szolgáltatóipari teljesítménynövekedést. Továbbra is tart a termékek és szolgáltatások drágulása, részben a bérek és az energiaköltségek emelkedése miatt, amit nem tud ellensúlyozni a termelői nyersanyagdrágulás mérséklődése.