Április 27-én döntenek a magyar kormánynak szánt uniós pénzről

Április 27-én döntenek a magyar kormánynak szánt uniós pénzről

Még vita tárgya, hogy a Magyarországot megillető EU-s forrásoknak csak egy - jelképes - részét tartja majd vissza Brüsszel, a jogállamisági mechanizmus eljárással

- írja a Politico nyomán az ATV.

A csatorna online oldala közölte, az európai ügyek miniszterei ma találkoznak Luxembourgban az Általános Ügyek Tanácsának ülésén, ahol megvitatják a jogállamisági kérdéseket. A miniszterek az úgynevezett éves jogállamisági párbeszéd keretében "országspecifikus megbeszélést" tartanak, több tagország esetében áttekintik a jogállamisági elvek gyakorlati érvényesülését.

A magyar jogállamiság azért is kerülhet a figyelem fókuszába, mert Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten bejelentette: elindítják Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust. 

Varga Judit igazságügyminiszter az MTI szerint ma a tanácskozás előtt az április 3-ai újabb kétharmados Fidesz-győzelemre hívta fel a figyelmet, és azt mondta:

Ez egy erős és széles körű mandátum, a választók 54 százalékának támogatásával, ami arra kötelez bennünket, hogy hűek legyünk a választóink igényeihez. A választóink látják azt az aggodalmat, amely az Európai Bizottságtól és az EU bizonyos partnereinek a részéről érkezik, de a mi választóink magyar állampolgárok. A magyar demokrácia nem osztja ezeket az aggodalmakat

- tette hozzá Varga Judit.

Az igazságügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy egyértelműen megállapodtak abban a feltételben, hogy a jogállamisági mechanizmus az új többéves pénzügyi keret és a helyreállítási alap, az RRF tekintetében alkalmazandó.

Magyarországnak még nem küldtek levelet, tudomásom szerint még nem hívták össze a biztosokból álló kollégiumi ülést a határozat elfogadására, előreláthatólag április végén kerül rá sor. Előbb meg kell kapnunk a levelet és alaposan elemezni

- mondta Varga Judit.

A Politico a mai luxembourgi tanácskozással kapcsolatban a magyar vonatkozásról azt írta:

a döntést a biztosi testületnek kell meghoznia, amely a húsvéti szünet miatt csak április 27-én ülésezik újra.

Von der Leyen bejelentése óta a mai ülésen először foglalkoznak a miniszterek Budapest kérdésével.  A lap emlékeztetett, az egyik lehetőség, hogy a Magyarországot megillető forrásoknak csak egy részét fogják vissza, pontos szám még megvitatásra.