Ezeregyszáz katonát keresnek Kárpátalján

Az előző mozgósítás során csupán 400 embert találtak, miközben 800-nál is több volt a terv. A rossz kilátások ellenére a parancsnok mégis bizakodó volt mai ungvári sajtótájékoztatóján. Szerinte teljesíthető az 1100-as létszám is, amiből százat a tisztek számának kell majd kitennie. Nyilvántartásukban szerepel 9000 olyan személy, akinek már korábban is akartak „povesztkát” adni, csakhogy nem találták őket. Most újra megpróbálnak a nyomukra bukkanni, amiben segíthet nekik az, hogy akár a munkahelyen, vagy odahaza bármilyen időben kereshetik a kiszemelteket.

Nemrég például a Munkácsi járás egyes magyarlakta településein hajnalban jártak házról házra. A Beregszászi járási Mezőgecsében és Makkosjánosiban pedig feketelistákat ragasztottak ki, amin feltüntették az általuk „körözött” személyeket. Tettükkel vélhetően jogsértést követtek el, eljárás is zajlik ez ügyben, amiről Oleg Vinnickij szemrebbenés nélkül azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy neki semmi köze azokhoz a listákhoz.

A mostani behívási hullám augusztus végéig tart: 27 évestől 60 éves korig bárkit elvihetnek, már olyanokat is, akik soha nem szolgáltak a seregben. Sőt a cégeket, vállalatokat arra kötelezhetik, hogy bocsássák járműveiket a katonaság céljaira. Már eddig is lefoglaltak néhány járműt, de azok állami tulajdonú vállalatoké voltak.

Az ideiglenes parancsnok kitért a kettős állampolgársággal való „trükközésre” is. Jelezte, tud a gyakorlatról, hogy sokan magyar útlevéllel tartózkodnak itt, de már keresik rá a megoldást. Arról viszont nem beszélt, hogy akár a határátkelőkön is „vadászhatnak” az emberekre.

Statisztikai adatok alapján elmondta, Kárpátalján 100 katonaköteles férfiból csupán 23 alkalmas a szolgálatra. Arról is szólt, hogy jelenleg 9 hadkiegészítő működik a régióban, de hamarosan ez megduplázódik, s minden közigazgatási egységben lesz újra parancsnokság. Még egy újdonságot jelentett be: mintegy 20 olyan önvédelmi egységet is szeretnének létesíteni, amelyik helyben látna el védelmi feladatokat.