Ezért kár volt: keleti nyitás helyett felelőtlen pénzszórás?

Ennyit ér 6 milliárd forint? Kik a felelősök?

Gyöngyösi Márton, a Jobbik Külpolitikai kabinetjének vezetője hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az MNKH által két és félhónapos késéssel elkészített 2015-ös évre szóló pénzügyi beszámolójából kiderült, hogy a Zrt. működése az adófizetők pénzéből 6 milliárd forintos veszteséget generált.

Miből lesz a 6 milliárd?

Az ellenzéki honatya a Külügyminisztérium épülete előtt arról beszélt, hogy az MNKH dúskál a költségvetési forrásokban, és világszerte nyitott kirendeltségeket, valamint nagyszámú, 141 főnyi alkalmazottnak állta az átlagosan 720 ezer forintnyi havi fizetését. Illetőleg olyan emberekkel kötött szakértői szerződést a Zrt., mint Matolcsy Mátyás, Matolcsy György rokona, aki pár hónap leforgása alatt 10 millió forintot tett zsebre, de Nógrádi György, vagy az ex-fideszes jogerősen elítélt Lengyel Zoltán is 800 ezer forint havi fizetéséért nyújtott szolgáltatást a Kereskedőház Zrt.-nek.

Ennek az óriási veszteségnek köszönhetően a Polgári Törvénykönyvben jelzett minimális értékhatárt sem éri el a Zrt. tőkéje, ilyen módon még fel is kell tőkésíteni a céget - húzta alá Gyöngyösi.

A MNKH nemcsak veszteséget halmoz fel, de a működését is botrányok kísérik:

Azt a Jobbik is tudja, hogy a Kereskedőház Zrt. célja, hogy támogassa kkv-kat, ám Szijjártó Péter külügyminiszter szerint - aki a Magyar Sziget korábbi rendszeres előadója volt - ez a hatalmas összeg megtérül, hiszen piacokhoz jutnak a kkv-k, és így emelkedik az export. Azonban, a külügyminiszter által hivatkozott exportnövekményt a Magyarországon működő multik produkálják, amelyek függetlenek a MNKH működésétől - figyelmeztette Gyöngyösi.

A nemzeti néppárt választ vár arra,

  • ki a felelős azért, hogy az MNKH ilyen gyenge eredményekkel működik?
  • mikor kezdi el a külügyminisztérium végre megfogalmazni azt a működő stratégiát, amivel valóban segíthetőek a kkv-k?
  • és mikor fogják valódi szakértőkre bízni ennek a nemzetpolitikailag fontos tevékenységet?

Meggyőződésünk, hogy nem olyan laikusra, mint az MNKH vezérigazgatói székében ülő Kun Gábor,

aki a Dunakeszi futsal csapat tagjaként csak érettségivel rendelkezik,

kell rábízni a magyar külgazdaság felemelését - fogalmazott Gyöngyösi Márton.