Ezt a pénzt mi termeltük meg – tüntettek a paksiak, nem adják az atomerőművet

Ezt a pénzt mi termeltük meg – tüntettek a paksiak, nem adják az atomerőművet

Emberükre akadtak: Heringes Anita, Paks frissen megválasztott ellenzéki polgármestere azt ígéri, küzdeni fog és kemény tárgyalópartnere lesz a kormánynak.

A paksi városháza előtt tüntetett a júniusban megválasztott ellenzéki városvezetés augusztus 6-án a paksi atomerőmű einstandolása ellen. Ahogy korábban megírtuk, a kormány épp készül különleges gazdasági övezetté nyilvánítani az atomerőmű területét, ami így városától a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz kerül át – az erőmű évi hatmilliárdos iparűzési adójával együtt.

A demonstráción a város két korábbi polgármestere, Herczeg József és Hajdu János is részt vett – számol be a 24.hu. Heringes Anita a rendezvényen leszögezte, nem harcolni akar a kormánnyal, hanem „érdemben, egyenes gerinccel” tárgyalni.

„Mert ennek a városnak jár ez a pénz. Ezt a pénzt mi termeltük meg. Az itt élő mérnökök, szakemberek, technikusok és szakmunkások. Ők termelik meg ezeket az adóforintokat azért, hogy utána ők jó viszonyok között tudják élni az életüket, és nem azért, hogy Kalocsán vagy Dombóváron vagy más településen legyen belőle kettő pad”

– érvelt Heringes, aki felszólította a kormánypárti képviselőket, hogy közösen álljanak ki a városukért. Hozzátette, a város leköszönő fideszes polgármestere, Szabó Péter támogatja a kormány felelőtlen döntését, így vele nincs miről tárgyalni. Az ellenzéki polgármester szerint a kormány a működéshez szükséges pénzt vette el Pakstól.

"Küzdeni fogok, nem adom fel, de önök se adják fel"

– mondta Heringes Anita, azt ígérve, hogy a kormány kemény tárgyalófele lesz.

Rengeteg dologról kell lemondaniuk a paksiaknak, ha a kormány elveszi az általuk megtermelt pénzt.

Egy példa már most van. Kedden ülésezett az önkormányzat, ahol a képviselők arról döntöttek, hogy visszamondanak 4,3 milliárdos buszbeszerzést. Erre amiatt van szükség, hogy a későbbiekben a fenntartással járó költségek ne terheljék a város kasszáját. A rendkívüli ülésről beszámoló Telex szerint Heringes Anita elmonda:

újra kell gondolniuk, mire van pénze a városnak, és mire nincs, de hangsúlyozta, hogy szerinte „a kormányzat nem fogja elengedni a város kezét”.

Azért erre nem vennénk mérget.

(Címlapkép: MTI/Kiss Dániel)