Százhoz közelít az óév végéig megfagyott magyarok száma

A szervezet szerint a kormány igyekszik a választások előtt szépíteni a magyar valóságot. 

A fagyhalál áldozatainak száma az enyhébb időjárás miatt valamivel csökkent 2016 azonos időszakához képest, de helyzet továbbra is tragikus. 

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) saját értesülésére hivatkozva arról tájékoztatta portálunkat, hogy

az óév végéig 71 ember fagyott meg.

A szervezet úgy véli, hogy a kormány ahelyett, hogy a kilakoltatottaknak segítene fedélhez jutni, inkább a fagyhalálról szóló adatszolgáltatás megnehezítésével igyekszik elkendőzni a szomorú valóságot.
Az MSZF arra emlékeztet, hogy a  kormány utasítására az Országos Rendőr-főkapitányság Hivatala többé nem adhat információt a rendkívüli kihűléses esetekről, hanem a területi rendőrkapitányságok illetékességébe utalták a fagyhalál esetek közigazgatási eljárás keretében történő megállapítását. 

A szervezet szerint a szabályozás azért változottt, hogy  ne lehessen valós időben tájékozódni a történtekről, hanem csak rendkívül időigényes és aprólékos utánajárással lehessen feltérképezni a valós állapotot, ami a választások évében különösen fontos lehet a kormánynak. 

Az utóbbi években a Magyar Szociális Fórum állami forrásból szerzett adataival rendre szembesíti a kormányt azzal, hogy nem felelnek a valóságnak azok az állítások, miszerint hazánkban legfeljebb egy-két fagyhalál eset történik és azokért is az áldozatok a felelősek. 

Az MSZF felidézte, hogy 2016-ban államtitkári szinten tagadták, hogy bárki is megfagyott volna, jóllehet akkorra már több mint nyolcvan emberéletet követelt a fagyhalál.

A kormány nem létező problémaként kezelte a tömeges életvesztést akkor is, amikor a Központi Statisztikai Hivatal 2016-ban bekövetkezett 238 fagyhalál esetről számolt be.