Beismerés - egy nap alatt két Jobbikról írt hazugsága miatt is sajnálkozik a kormánysajtó

Beismerés - egy nap alatt két Jobbikról írt hazugsága miatt is sajnálkozik a kormánysajtó

A Fidesz által kézivezérelt kormánypárti sajtó nagy részét tömörítő Mediaworks ismét kénytelen volt sajnálkozni a Jobbikról írt hazugságai miatt.

Mutatjuk, mit válaszolt Jakab Péter a Magyar Nemzet kérdésére, amit a lap "elfelejtett" lehozni

A Jobbik elnöke Facebook-oldalán tett közzé egy szolgálati közleményt a fideszes álhírgyáraknak nevezett médiumok számára. Jakab ezek közé sorolta például a Magyar Nemzetet, az M1-et, HírTV-t, Origót, TV2-őt, valamint a Pestisrácok.hu oldalt is.

Persze, nem saját elhatározásból ismerték be azt, hogy nem mondtak igazat, a Fővárosi Törvényszék kötelezte erre a kiadót a Ripostban megjelent híresztelések miatt - persze, ezek a hazugságok ilyenkor automatikusan végigszaladnak az egész rendszeren, a kormányzati fake news visszaköszön a megyei és országos lapokban, majd pedig ezt fújják a kormánypári politikusok is.

  • Mindenesetre a Törvényszék egyrészt megállapította, hogy Mediaworks megsértette a felperes jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy ripost.hu internetes lapban 2018. március 31-én "Czeglédy a Jobbikot is pénzelte" címmel megjelent írásban valótlanul híresztelte, hogy Czeglédy Csaba korábban pénzt adott a Jobbiknak, illetve megállapodtak Czeglédy Csabával abban, hogy megbízásokért cserébe pénzzel segít jobbikos kampányokat.
  • De egy korábbi ügyben is ítélet született. A Törvényszék szerint hazudott a Ripost akkor is, amikor a "Csaltak a Jobbik kongresszuson. Az alapszervezetek 11 százalékát tüntették el, hogy ne győzhessen Toroczkai" címmel megjelent írásban valótlanul azt állították a Jobbikkal kapcsolatban, hogy csalás történt a 2018. május 12-i tisztújító kongresszuson, és az azt megelőző időszakban megszüntették az alapszervezeteik 11%-át, melyek a tisztújításon kizárólag Toroczkai László elnökjelöltet támogatták.

"Hogy fizetné a Jobbikot Czeglédy Csaba?! Már maga a felvetés is nevetséges"

- reagált megkeresésünkre Farkas Krisztina. A Jobbik szóvivője csalódottságának is hangot: a Tények már régóta nem tények, hanem sületlenségek és valótlanságok tárhelye, a Ripostot pedig jó érzésű ember nem nyitja meg, vagy maximum azért, hogy a reggeli kávé helyett azzal húzza fel a vérnyomását.

"Viccel?! Dehogy keresnek meg minket, írják maguktól a hülyeségeiket, a bírósági ítéletek után pedig a helyreigazításokat. Jelen pillanatban is több helyreigazítás közlését várjuk"

- válaszolta Farkas Krisztina azon kérdésünkre, hogy vajon egy-egy ilyen álhír közlése előtt megkeresik-e párt sajtóosztályát a lakájmédiától.

Folyamatosan hazudnak a Jobbikról, most a köztévé ellen is pert nyertek

Több száz jogerősen megnyert sajtópert követően továbbra is heti szinten döntenek úgy a bíróságok, hogy a Fidesz-közeli sajtóorgánumok valótlan híreket közöltek az ellenzék meghatározó pártjáról. Az Alfahír értesülései szerint kedden újabb pereket nyert a Jobbik, és bár ezek egyelőre nem jogerősek, az eddig megismert gyakorlatok alapján aligha várható meglepetés az eljárásokban.

Egyébként a Jobbik korábban már javasolta, hogy ne kerülhessen állami támogatás, hirdetés olyan kiadókhoz, amelyekről a bíróság több alkalommal is kimondta, hogy álhírt gyártanak. Ezeknek a szerkesztőségeknek a helyében illő lenne elgondolkodni azon, hogy milyen kifordított valóságot tálalnak az emberek elé, illetve

egy kormányváltás esetén, '22 után, mi lesz velük, amikor elapadnak az állami források

- tette hozzá a szóvivő.

Bende-botrány: valóságon túli világban élnek a fideszes politikusok

A post-truth (valóságon túli) világ rajzolódott ki a szemünk előtt, mikor a Telex kérdéseire válaszoltak a fideszes politikusok az egykori Soros-ösztöndíjas, ma már elvakult fideszes Bende Balázs „közmédiás őszödi beszédének" kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban.

Ugyanakkor a helyreigazítás sok esetben elakad magán az államon, pontosabban az MTI-n, és a közmédia egyszerűen megtagadja, hogy lehozza a Jobbik közleményeit.

Farkas Krisztina ezt sajnálatosnak nevezte, hangsúlyozva, ezekben a sajtóanyagokban nincsenek sértő kijelentések, nem sértenek vele személyiségi jogokat sem. Csak az igazságot és a valóságot tartalmazzák, de úgy tűnik, hogy az MTI szerkesztőinek ez sem elég... - mondta.