Feketelistára tette a kormány a céget, mégis sorra nyeri a támogatásokat

Szilágyi György, a Jobbik képviselője a Parlament hétfői ülésnapján kormányokon átívelő offshore-lovagokról beszélt interpellációjában.

 
 
Emlékeztetett: a Miniszterelnökség 2014 áprilisában közzétette az átláthatatlan, mégis EU-támogatásból részesülő cégek listáját. Ezen cégek működése és támogatása is törvénytelen, mégis több olyan vállalkozás van, ami a lista közzététele óta is sorozatban nyer el állami és önkormányzati közbeszerzéseket akár több milliárd forint értékben is.
 
Szilágyi elmondta: az elmúlt időszakban több ilyen esetet is jelzett a kormánypárt felé,
 
vizsgálatok nem indultak és érdemi válasz sem érkezett.
 
A Jobbik politikusa most egy újabb átláthatatlan hátterű cégre hívta fel a figyelmet: a Pentamen Kft. a Gyurcsány-Bajnai kormányok után a Fidesz hatalomra jutását követően is sorra nyeri a közbeszerzéseket és vissza nem térítendő EU-s támogatásokat annak ellenére, hogy szerepelnek a miniszterelnökség feketelistáján. Az EMMI-hez tartozó Markot Ferenc Oktató Kórházzal például hirdetmény nélküli, megbízásos szerződést kötöttek, épp 50 ezer forinttal a 25 millió forintos értékhatár alatt, hogy ne kelljen nyílt pályázatot kiírni.
 
Szilágyi elfogadhatatlannak neveztek, hogy egyes költségvetési szervek továbbra is offshore cégek zsebét tömik.
 
Dömötör Csaba államtitkár válaszában azt mondta, a szocialisták kormányzása alatt valóban katasztrofális volt a helyzet, a Fidesz első teendője azonban az volt, hogy rendet tegyen ezen a téren is. A konkrét témát teljesen megkerülve a politikus a Jobbikot azzal vádolta, hogy együttműködik az MSZP-vel, ezért attól tart, hogy nem fogják segíteni a kormányt az offshore-lovagok visszaszorításában.
 
Szilágyi nem fogadta el az államtitkári választ, mint mondta,
 
"az MSZP és a Fidesz mindketten nyakig vannak a posványban, közösen alakították ki a korrupciós maffiahálózatot".