Felemás tűzszünet! Lőni fognak a kurdokra, de az al-Kaida renegátjaira nem

Az Ankara által támogatott szíriai ellenzéki gyűjtőszervezet szóvivője a török fővárosban tartott sajtókonferenciáján elmondta: a YPG politikai szárnya, a Demokratikus Unió Pártja (PYD) nem fog részt venni a kazah fővárosban, Asztanában tervezett Szíria-konferencián.

Zaíd szerint a szíriai ellenzék be fogja tartani az egész országra kiterjedő fegyvernyugvást, és részt fog venni a szíriai rendezést szolgáló tárgyalásokon, amelyek alapjául a 2012-es genfi nyilatkozat szolgál majd, amely szerint egy átmeneti kormányzó testület venné át a hatalmat Szíriában.

Ez azt jelenti, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnöknek nem lesz szerepe az ország jövőjének alakításában

- tette hozzá. Az SZSZH szóvivője emellett hangsúlyozta, hogy kellő választ fognak adni arra, ha az iráni milicisták vagy Aszad kormányának erői megsértenék a fegyvernyugvást. Hozzátette, hogy az öt pontból álló tűzszüneti megállapodást 13 ellenzéki fegyveres csoport írta alá. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter viszont hét ellenzéki csoportot említett, amelyek aláírták a tűzszüneti megállapodást. Ezek a következő - összesen 51 ezer harcost tömörítő - csoportok: a Failak as-Sám, az Ahrár as-Sám, a Dzsais al-Iszlám, a Szukor as-Sám, a Dzsais al-Mudzsahedín, a Dzsais Idlíb és az al-Dzsabha as-Samíja. A védelmi tárca vezetője figyelmeztetett: amelyik szervezet nem teszi le a fegyvert, azt terroristának fogják minősíteni. Sojgu korábban leszögezte: Oroszország és Törökország fogja garantálni a tűzszünet betartását, ehhez már "forródrótot" is létesített az orosz védelmi minisztérium Ankarával.

Szíriai ellenzéki tisztségviselők a nap folyamán tudatták, hogy a kormánnyal nyélbeütött tűzszünet hatálya kiterjed a korábban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kötelékébe tartozó Dzsabhat Fatah as-Sámra (korábbi nevén an-Núszra Front). A szíriai hadsereg viszont ennek ellenkezőjét állította korábban. A tárgyalásokon részt vevő Dzsais an-Naszr nevű felkelőcsoport szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek.