Felfüggesztették a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását

A szerkesztőséget sem értesítették előre erről a lépésről. Az utolsó címlapos anyag Rogán helikopterbotrányáról szólt.

A Mediaworks tájékoztatása szerint az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik.

Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó.

Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel – közölték. Kiemelték, a kiadó arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel. Az Index.hu ugyanakkor arról írt, hogy a Népszabadság Zrt. a korábbi évek bukói után 2015-ben már nyereséges volt, 134 milliós mérleg szerinti eredménnyel zárt.  A Mediaworks egésze pedig 456 milliót hozott a konyhára. 

A nol.hu szombat reggel óta elérhetetlen. Az Index.hu úgy tudja, hogy a szerkesztőséget sem értesítették előre erről a lépésről. Egy szeptemberi cikkben a portál azt írta, hogy kormányközeli tulajdonosa lehet a Népszabadság kiadójának, a lap fideszes forrásaira hivatkozik amikor azt írta, hogy ennek célja nem is a szocialista lap kezelése, hanem a Mediaworks tulajdonában álló 13 megyei lap irányítása.

HVG.hu szerint a lap munkatársai megdöbbentek, azokról a hírekből értesültek, de már az emailrendszert sem tudják megnyitni. Eleinte azt hitték: csak a cég költözése miatt álltak le a szerverek. A hetilap szerint Murányi András főszerkesztő a kollégák számára is elérhetetlen.

A Népszabadság hétvégi száma még megjelent, a címlapos anyag Rogán Antal helikopterbotrányáról szól, de Matolcsy György és Vajda Zita kapcsolatáról is cikkeznek. Korábban arról lehetett hallani, hogy a napilap a felcsúti fideszes polgármester, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülhet - írja az mno.hu.

hamarabb tudta az ország, mint mi. Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk

- írták az egyelőre a szerkesztőség tulajdonában álló Facebook-oldalon, maguk a szerkesztők, akik tüntetést is szerveztek ma délutánra.

A Népszabadság egyik munkatársa a Vastagbőrnek elmesélte, hogy a gyakorlatban mi történt: “Nagy mesterterv volt. Ugye most költözünk, tegnap este 11-kor végeztünk. 11-re jöttek a költöztetők, szétszedtek mindent, az utolsó egerünket is széthúzgálták, és úgy volt, hogy vasárnap már a Bécsi útra kell mennünk dolgozni. Aztán szombat reggel motoros futárok érkeztek azzal a levéllel, hogy a Népszabadság kiadását felfüggesztette a kiadó, és további intézkedésig mentesítenek minket a munkavégzés alól. Letiltották az email-ünket, és nem mehetünk be a munkahelyünkre. És ugye nem is tudunk mit csinálni, mert ahova bemehetünk, a régi irodába, ahova jó a belépőkártyánk, onnan elvitték a cuccainkat, az új helyre meg nem tudunk bemenni. Oda egyébként vasárnapra már megrendeltük a pizzát, hogy ott kezdjük újra a munkát. Nagyon okos puccs keretében végeztek ki minket. Régóta lehetett hallani, hogy a Fidesz rá akarja tenni a kezét a Népszabadságra, és most úgy tűnik, hogy sikerült. Csak nem az új tulajdonossal, hanem a kiadóval végeztették el a piszkos munkát. A lap utolsó számai tele voltak Rogán helikopterezésével és Matolcsy ügyeivel, így különösen egyértelműnek tűnik, hogy politikai ok áll a puccs mögött.”

A konzervatív Magyar Nemzet szerkesztősége szolidaritását fejezte ki a Népszabadság teljes alkotói közössége felé. A Jobbik azt üzente minden tisztességes baloldalinak, hogy helyreállítja a sajtószabadságot. E pillanatban tárgyalásban állunk, mutatkozik némi kompromisszum - mondta az érintett lap főszerkesztője.