Fellázadtak a feketék egy amerikai börtönben

Bob Horton, az alabamai Holman börtön szóvivője szerint egy börtönőr és egy nevelőtiszt sebesült meg: őket a lázadó rabok megkéselték, sérülésük azonban nem életveszélyes.  

A Holman börtön az Alabama déli részén fekvő Atmore városa mellett van, és a déli szövetségi állam egyetlen olyan büntetésvégrehajtási intézménye, ahol kivégzéseket is végrehajtanak. A lázadás az egyik hálóteremben tört ki, mintegy száz rab vett részt benne. A börtön vezetése azonnal reagált, és néhány órán belül leverte a lázadást.

Az erőszak szombatra virradóra tört ki, amikor az egyik nevelőtiszt megpróbált szétválasztani két verekedő rabot, mire megkéselték őt. Szintén megkéselték a segítségére siető börtönőrt.

A jelenetet az egyik rab rögzítette becsempészett mobiltelefonján:

Az incidens után a börtönőrök valamennyi cellát át is vizsgálták, mobiltelefonok és egyéb, becsempészett tárgyak után kutatva.

Elemzők felhívták a figyelmet, hogy egy héten belül ez már a második incidens volt az alabamai börtönökben amelyeket az utóbbi időkben sok kritika is ért, részben mert túlzsúfoltak, részben pedig mert a börtönőrök nem felkészültek.