Ferenc Pápa: "a válság az egyházban lehetőség a megújulásra"

Ferenc Pápa: "a válság az egyházban lehetőség a megújulásra"

Ferenc pápa idei karácsonyi üzenetében is jobbító szándékú kritikával illette a bíborosokat, püspököket és a vatikáni hivatalnokokat; arra kérte őket hétfőn az Apostoli Palotában, hogy hagyjanak fel az intrikákkal.

A katolikus egyházfő a korábbi években is arra használta fel ezt az alkalmat, hogy alaposan megbírálja a pápai állam papságát, egy alkalommal egyenesen "lelki Alzheimer-kórban" szenvedőknek nevezett egyeseket.

Az egyházon belüli konfliktusok - a jobb- és baloldaliak, illetve a progresszívek és a tradicionalisták között - csak ártanak az egyháznak, és eltorzítják igazi természetét.

"Emiatt jó volna, ha elkerülnénk a konfliktusokat, és újra azt érezhetnénk, hogy ugyanazon az úton járunk".

Hangsúlyozta, hogy a válság nem ugyanaz, mint a konfliktus, mert a válság az egyházban lehetőség a megújulásra, de a konfliktusok csak "felemésztik az energiánkat, és jó alkalmat adnak a gonosznak a kísértésre".

"Az első rossz, amelyhez a konfliktusok vezetnek bennünket, és amelyet el kell kerülnünk, a szóbeszéd, a tartalmatlan csevegés, aminek az az eredménye, hogy végül csak magunkkal foglalkozunk. Itt lesz a válságból konfliktus"

- mondta.

(MTI nyomán)