Orbán: minket nem lehet felfüggeszteni vagy kizárni

A magyar kormányfő önfelfüggesztésről beszélt Brüsszelben.

Orbán Viktor szerint az Európai Néppárt egy példátlanul bátor vállalkozás, amelynek tagsága a liberális pártoktól a magukfajta keresztény-konzervatívokig terjed. Elmondta, meg akarta győzni a Fidesz kizárását követelő 13 tagpártot, hogy vonják vissza indítványukat, de nem járt sikerrel.

Orbán Viktor a szerdai ülés végeredménye kapcsán arról beszélt: szeretné, ha az Európai Néppárt a legerősebb pártcsalád maradna és egységes kampányt tudnának folytatni, kiegyensúlyozott lenne, ami magába foglalja a Fideszt is.

A magyar kormányfő szerint az osztrák forgatókönyvet vették elő az Európai Néppárt szerdai ülésén. Emlékeztetett rá, hogy 2000-ben kompromisszumos megoldás született, amikor a Néppártban téma volt az Osztrák Néppárt kizárása, mert koalícióra lépett Jörg Haider Osztrák Szabadságpártjával. Az Európai Néppárt akkor is felkért „három bölcs embert”, hogy jelentést készítsenek és tegyenek le a pártcsalád asztalára.

„Arra jutottunk, hogy ami jó az osztrákoknak, az jó lesz nekünk is”

- jelentette ki Orbán Viktor.

Kijelentette: őket nem lehet felfüggeszteni és kizárni sem, mert akkor inkább felállnak. Arról beszélt, hogy a Fidesz úgy döntött, önként felfüggeszti részvételét az Európai Néppárt munkájában, amíg a „három bölcs” jelentése el nem készül.

Azt is mondta, a Fideszt is három politikus képviseli majd a tárgyalásokon: Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Varga Judit uniós államtitkár és Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Orbán Viktor szerint az Európai Néppárt jó döntést hozott, továbbra is támogatni tudják Manfred Weber csúcsjelöltségét, semmilyen utat nem zárnak le, és szabadon dönthetnek majd a pártcsaláddal való viszonyukról az európai parlamenti választás után.

Orbán állítása az önfelfüggesztésről ellentmond a Néppárt döntésének

Az Európai Néppárt választmánya ugyanis nem önfelfüggesztésről, hanem felfüggesztésről döntött. A magyar kormányfőnek csak annyit sikerült kierőszakolnia, hogy a felfüggesztés a „három bölcs” jelentéséig maradjon. Az Európai Néppárt szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatón Manfred Weber, a pártcsalád frakcióvezetője és csúcsjelöltje kijelentette: a döntés utána a Fidesznek már nincs beleszólása a Néppárt politikájába, nem vehet részt az üléseinken és nem szavazhat. Szerinte ez világos üzenet, ugyanúgy, hogy a „bölcsek” különbizottságának a felállítása is. Úgy fogalmazott: „Mindez szükséges a bizalom helyreállításához.”

(Fotó: Szecsődi Balázs/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Megszületett a Néppárt döntése: felfüggesztik a Fidesz tagságát

Az Európai Néppárt szerdai ülésén heves vita zajlott a Fidesz tagságáról. Orbán Viktor a néppárti vádakat elutasította, és azokat fake news-nak nevezte. A kiszivárgott tudósítások szerint a saját feltételei szerinti önfelfüggesztést követelt, de azzal is megfenyegette a pártcsalád tagságát, hogy ha felfüggesztik a Fideszt, akkor kilépnek a Néppártból, és új európai parlamenti csoportot hoznak létre.