A Fideszt már megint ki akarják zárni a Néppártból

A Fideszt már megint ki akarják zárni a Néppártból

De sikerül?

Most éppen a felhatalmazási törvény miatt. A Népszava ugyanis arról ír, hogy a felfüggesztett Fidesz azonnali kizárását kezdeményezi a kereszténydemokrata pártcsaládból a dán Konzervatív Néppárt elnöke és európai parlamenti delegációvezetője. Soren Pape Poulsen elnök és Pernille Weiss EP-képviselő kedden hivatalos levélben értesítette erről Donald Tusk EPP elnököt és Manfred Weber frakcióvezetőt.

Pernille Weiss a lapnak azt mondta, tudomása van arról, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a széles körben vitatott felhatalmazási törvényt.

A szabály nem változott: a kizárást öt országból legalább hét tagpártnak kell indítványozni.

Olvassa el az európai összeállításunkat:

Mit tud kezdeni az Európai Unió a felhatalmazási törvénnyel?

A nemzetközi szervezetekben sem maradt észrevétlen a magyar felhatalmazási törvény, ami a kormánynak gyakorlatilag időkorlát nélkül, a kabinet kommunikációja szerint viszont csak a járvány végéig veszélyhelyzeti, rendeleti kormányzást biztosít. Az ellenzék úgy látja, hogy a kormánypártok visszaélnek hatalmukkal. Ha világosan meg lenne határozva, hogy hány hónapra kapja ezt a felhatalmazást a vezetés, támogatni is tudták volna a törvényt.