Síremléket állított egy kormányprogramnak a fideszes jelölt

Síremléket állított egy kormányprogramnak a fideszes jelölt

Tilki Attila fideszes képviselő nem várta meg a hivatalosan szombaton kezdődő kampánystartot. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. számú választókerületének jelenlegi képviselője már a héten megkezdte kampányát amikor Gyopáros Alpárral, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern Városok Program, valamint az újonnan indult Magyar Falu Program kormánybiztosával Vámosatyán járt.

Ennek kapcsán a szokásos felhajtás közepette kopjafát is állítottak a Magyar Falu Program tiszteletére!

Ezzel viszont lehet, hogy alaposan mellé trafáltak a Fidesz kampány stratégái. Már az érthetetlen, hogy miért kell egy kormányprogram tiszteletére kopjafát állítani, amikor azt - idézet a Wikipédiából - többnyire „megemlékezésül vagy kegyeleti emlékként szolgálhat, esetleg kerti plasztikaként”. Így ugyanis annak aki először látja, az a gondolata támadhat, hogy magát Magyar Falu Programot temetik. Sőt még meg is koszorúzták!

Ennél jobban talán csak az ott élők rökönyödhetnek meg, mert a most felavatott kopjafa kinézete a beregi temetőkben látható hagyományos fejfákhoz hasonlít. 

Ez egy valóban egyedülállónak számító tradicionális antropomorf fejfa. Közismertebb nevén Csekei csónakos fejfa, amit csak temetkezési céllal, az elhunyt emlékére használ a magyar kultúra. A leghíresebb ilyen fejfákat Szatmárcsekén, a temetőben lehet megcsodálni, ahogyan körbeveszik Kölcsey Ferenc síremlékét.

Kopjafa helyett tehát fejfát, azaz síremléket avatott Tilki Attila és kísértete, ami legalábbis nem túl szerencsés, ha a Magyar Falu Programról van szó. Ez a program egyszer már elfelejtődött, de nemrég újra indították, viszont főleg az ország keleti régióiban legfeljebb néhány látszatberuházásra és nagyon régóta esedékes útszakaszok átadására futotta a kormányzatnak.

Az eseményt a tudatalatti hatalmának megtestesüléseként is értelmezhetjük, a  Fidesz vidékrombolásának elismeréseként

- írta Facebook oldalán Adorján Béla, a Jobbik megyei képviselője. 

Tilki elvtárs biztos, hogy tudja értelmezni amit lát?? A falvaink elnéptelenednek, szántóink, jószágaink eltűnnek. Csak a városok közvetlen vonzáskörzetének van némi megtartó ereje

- hívta fel a valós helyzetre a figyelmet Adorján Béla hozzátéve, hogy a lakosság számának növekedése csak a Kárpátaljáról átjelentkezettek miatt nő, de csak papíron, mert nagyon sokan csupán ugródeszkának használják az itteni lakcímüket, hogy aztán tovább menjenek főleg Nyugat-Európába.

A Fidesz megjelent prominensei és Tilki Attila talán el is morzsoltak néhány könnycseppet amikor megkoszorúzták a Magyar Falu Program síremlékét. Lehet, hogy közben arra gondoltak ennek a kormányprogramnak (is) annyi. 

Ez tényleg sajnálatos, de leginkább szánalmas.