Ön mit tippel, hány külföldi kapott tavaly munkavállalási engedélyt Magyarországon?

Hogy is volt az a kampány a Magyarországra jövéssel, meg a munkával?

Az adatot Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár volt kénytelen elárulni a DK-s Oláh Lajos írásbeli kérdésére.

Bodó válaszában igyekszik bizonygatni, hogy

"a kormány a munkaerőhiányt nem vendégmunkásokkal kívánja orvosolni".

A számokból azonban ennek épp ellenkezője olvasható ki:

  • Míg 2016-ban 6303, addig
  • 2017-ben 9274,
  • 2018-ban pedig már 10553

munkavállalási engedélyt adtak ki az illetékes hatóságok a többnyire a szomszédos országokból érkező külföldieknek.

Az államtitkár szerint a külföldi munkavállalók "kontrollált keretek között" juthatnak bizonyos pozíciókhoz, a magyar munkaerőpiacot pedig "kvóta védi, amit a magyar vállalkozások messze nem használnak ki".

Amíg a Fidesz piti kerítőként árusítja ki a magyar munkavállalókat, igenis jogos béruniót követelni

Az elmúlt két esztendőt az országgyűlési választás mellett egy másik, európai és regionális szinten is létfontosságú felvetés határozta meg: a Jobbik béruniós európai polgári kezdeményezése. Bár végül nem sikerült elérni a kellő számú aláírást, a kelet-közép-európaiak számára is elérhető európai bérekért és életszínvonalért folytatott küzdelem nem került zárójelbe.

Igazán érdekes az is, hogy milyen szakterületekre érkeznek a külföldi vendégmunkások. Bodó Sándor szerint a külföldiek főleg

  • az adminisztratív és
  • a szolgáltatást támogató ágazatokban,
  • a feldolgozóiparban,
  • az építőiparban és
  • az információs és kommunikációs iparban

helyezkednek el. Csupa olyan területen, amelyekről hónapról hónapra olvashatjuk, hogy súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek. Az egybeesés bizonyára a véletlen műve.

Ahogy az is, amire a 444 hívja fel a figyelmet, tudniillik, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szeptember végi statisztikája szerint szerint

2018. harmadik negyedévében 150 százalékkal több külföldi érkezett Magyarországra munkavállalás céljából, mint egy évvel ezelőtt.

Szeptember végéig a hivatal összesen 69 848 tartózkodási engedélyt adott ki, ami tízezerrel több az előző évinél.

A korkedvezményes nyugdíjak hiánya elsorvasztja a megterhelő hivatásokat

Immár hét év telt el a nagy port kavart és jelentős elégedetlenséget kiváltó, egyes munkavállalói érdekképviseletek szerint minimum 15-20 százalékos lemorzsolódást eredményező intézkedés óta, és a korkedvezményes nyugdíj elvételének negatív hatásai egyre nyilvánvalóbban kezdenek kiütközni a magyar társadalomban.