Fogy a levegő Spéder körül: beleszállt az MNB is

A kormányközeli vállalkozóként ismert milliárdos pozíciója korábban megingathatatlan volt, úgy tűnik azonban, terveit keresztülhúzzák Orbánék.

Az Index.hu-t is tulajdonló Spéder az elmúlt években élvezte Orbán támogatását, ő vezényelte a takarékintegrációt, valamint a posta és az általa elnökölt FHB bank közeledését. Az érintett cégek vezetésébe Spéder korábbi munkatársai kerültek, az FHB pedig pénzhez jutott a TakarékBanktól: utóbbi vezetői bejelentették, hogy kiürítik a Takarék Alapkezelőt, azok 35 milliárdot érő alapjait az FHB tulajdonában álló Diófa Alapkezelőhöz tették át.
 
Mindezt az elmúlt időszakban kritizálta Demján Sándor milliárdos szervezete, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség, de a Bankszövetség is nyíltan támadta az FHB és a takarékok összefonódását.
 
Orbán Viktor tegnap Demján Sándornak írt válaszlevelében jelezte: a parlament elé terjesztik a törvényjavaslatot, mely a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli, keresztülhúzva ezzel gyakorlatilag Spéder számításait.
 
Ezt követően ma jött az újabb pofon: a Magyar Nemzeti Bank közleményt adott ki, melyben jelezték: 105 millió forintra megbüntetik a Spéder által elnökölt FHB-t, és személyi felelősségrevonási eljárást is indítottak, mert a bank félrevezette kötvényeseit.
 
„A befektetők félrevezetésére, a kibocsátóval kapcsolatos befektetői értékelés torzítására alkalmasak a kibocsátó nyilvános közzétételi helyeken megjelentetett rendkívüli tájékoztatásai, amelyek szerint e kötvények kibocsátása »nem magyarországi befektetők részére« történt"
 
- olvasható az MNB-közleményben.
 
A benyújtott törvényjavaslat fényében különös az MNB időzítése, hiszen a fent említettek évek óta ismertek voltak, az MNB vizsgálata a 2012. december 20-án kibocsátott eurókötvényeket érintette.
 
Spéder május elején ment szembe nyíltan Orbán Viktorral, mikor az FHB Jelzálogbankban kétszer is tőkét emeltek úgy, hogy az állam nem vásárolhatott az új részvényekből, ezért 40%-kal csökkent a részaránya a cégben. Orbán a Kossuth Rádióban ezt barátságtalan, sőt, ellenséges lépésnek nevezte. Sokatmondó az is, hogy a kormány által kézivezérelt sajtó ezt követően egyre élesebben kezdte el támadni a vállalkozót.