Földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a Szabadságpárt Ausztriában

Az FPÖ durván elkalapálta a többi pártot. Norbert Hofer a szavazatok több mint 36 százalékát szerezte meg az elnökválasztás első fordulójában.

Végleges eredmény

A szabadságpárti jelölt, Norbert Hofer 36,40 százalékkal végzett az első helyen, a második a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen lett 20,4 százalékkal, a függetlenként induló Irmgard Griss csaknem 18,5 százalékot ért el. A kormánypártok által indított két jelölt, a néppárti Andread Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer mintegy 11-11 százalékos támogatottsággal a 4-5 helyen szerénykedik. Az építési vállalkozó Richard Lugner 2,4 százalékot kapott. Mivel az első fordulóban senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, négy hét múlva második fordulót tartanak, amelyen már csak az első fordulóban a két legtöbb szavazatot kapott jelöltre, vagyis Norbert Hoferre és Alexander Van der Bellenre lehet majd voksolni. A levélben leadott szavazatokat hétfőn számolják össze, így végleges eredmény aznap estére várható.
Az adatok azt mutatják, hogy a Zöldek egyedül Bécsben tudtak győzni.
hj
Norbert Hofer és H.C. Strache, az FPÖ elnöke kampányol
 

A szoci jelölt már megvédené a demokráciát a maga tíz százalékával

Az osztrák kancellár, Werner Faymann szerint a választási eredmény figyelmeztetés a kormány számára: "sokat kell még dolgoznunk". Személyzeti konzekvenciája nem lesz ugyanakkor az eredménynek. Mind szomorúak vagyunk az eredmény miatt - jelentette ki. Szerinte a következmény az SPÖ számára: kemény munka! "Éljen a köztársaság, megvédjük Ausztriát" - jelentette ki a szocialista jelölt, Rudolf Hundstorfer,
 
Az ÖVP vezetője -aki egyben Stájerország kormányzója is - Hermann Schützenhöfer szerint a fájdalmas vereség az utolsó ébresztő a kormányzat számára. Az eredmény a kormány irányában megmutatkozó általános hangulatot mutatja szerinte. 
 
"Szenzációs eredmény Norbert Hofer, történelmi eredmény az FPÖ számára" - mondta Herbert Kickl, a Szabadságpárt főtitkára, aki szerint a választópolgárok világos üzenetet küldtek, más kormányzatot akarnak a Hofburgban látni. Kickl szerint a kormányzó pártok eredménye arra is visszavezethető, hogy mindkét jelölt mérvadó képviselője a két pártnak: Hundstorfer a szociális ügyek minisztereként maga is tagja a kormánynak - mondta.
 
Lothar Lockl, Alexander Van der Bellen kampányfőnöke szerint az elnökválasztás május 22-én fog eldőlni. Emlékeztetett arra is, hogy volt már rá példa, hogy a második forduló mindent megváltoztatott. "Meg vagyok róla győződve, hogy Van der Bellen az ideális jelölt Ausztria számára" - mondta. A párt jelöltje hasonlóan nyilatkozott. Van der Bellen szerint a kulcs a második választási forduló, amely két eltérő személyiség között zajlik majd le. Emellett kritizálta a kormányzatot is.
 
Persze sokat nem is kellett várni az első tüntetésre: Offenzíva a Jobboldal ellen címmel máris demonstrációt hirdettek május 19-ére Bécsbe. Ez a módszer eddig is bejött nekik, lásd az eredményt. 

Mitől sikeres Hofer?

Norbert Hoferre leginkább fiatal kora és dinamikus politizálása miatt szavaztak, míg a többi jelöltet túl korosnak ítélték - derült ki a Public Opinion Strategies közvélemény-kutató által a választás előtti három napon készített felmérésből. A megkérdezettek második érvként azt nevezték meg, hogy Hofer szimpatikus személyisége valamint az általa képviselt menekültpolitika miatt voksolnak rá. 
 
A Van der Bellenre leadott szavazatokat a jelölt által képviselt politikai állásfoglalással és értékekkel indokolták. Irmgard Grissre leginkább azért szavaztak mert függetlenként és párttámogatás nélkül indult a választáson, a válaszadók 23 százaléka pedig amiatt voksolt rá, mert ő volt az egyetlen női jelölt.Rudolf Hundstorferre pártjának törzsszavazói voksoltak, míg a néppárti Kholt a tapasztalata és a kompetenciája miatt választották. 
 
fgh
    
A Sora közvélemény-kutató által végzett felmérés szerint a szabadságpárti jelöltre szavazók mintegy 70 százaléka úgy véli, hogy Hofer megérti az emberek problémáját, hatvan százalék úgy látja, hogy kompetens és helyes értékeket képvisel. Ötven százalék szerint fontos szempont volt a választásban, hogy Hofer a szabadságpárt jelöltje, és harminc százalék vélte úgy, hogy az osztrák politikai életben előforduló konfliktusokban Hofer tudná a leghatékonyabban közvetíteni.
    
A választók ötöde a szavazás előtti utolsó napokban döntötte el, hogy kire adja voksát. A levélben leadott szavazatokat hétfőn számolják össze, így végleges eredmény csak aznap estére várható.
 
Túlzás nélkül állítható, történelmi pillatakokat él át Ausztria. 
 
A tartományi szavazóhelyiségek különböző időpontokban fogadják a választópolgárokat, van, ahol csak a délelőtt folyamán, pár órán át tartanak nyitva. 
 
Mivel az előrejelzések szerint az első fordulóban senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, azaz az összes leadott szavazat több mint felét, a négy hét múlva második fordulót tartanak, amelyen már csak az első fordulóban a két legtöbb szavazatot kapott jelöltre lehet majd voksolni.

Nagyon mellé lőttek (ismét) a közvélemény-kutatók

A legutóbbi felmérések ugyanazt a népszerűségi sorrendet mutatják: a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen a legnépszerűbb, a második helyen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hofer áll. A két kormánypárti jelölt, a néppárti Andreas Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer alulmarad a felmérések szerint; elemzők szerint ez komoly figyelmeztetés lehet a koalíciós kormány számára. 
    
Ha az első fordulóban senki nem szerzi meg a voksok abszolút többségét, vagyis senki nem kapja meg az összes leadott szavazat több mint felét, négy héttel később, a második fordulóban dől majd el a verseny. A jelenlegi állás szerint valószínűleg Van der Bellen és Hofer jut majd be a május 22-én rendezendő második fordulóba. Eddig az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vagy az Osztrák Néppárt (ÖVP) adta a szövetségi elnököt, így történelmi eredmény születhet. 
    
A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta tölti be tisztét. Legutóbb, 2010-ben mintegy 80 százalékos támogatottságot ért el. Fischer mostani hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába. 
    
Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és csak egyszer újítható meg.