Folytatják a nyomozást az SZDSZ kölcsönszerződéseinek ügyében

A jobbikos Szilágyi György még 2014. január végén tett büntetőfeljelentést a Legfőbb Ügyészségen.

Szilágyi György emlékeztetett rá, hogy a liberális törpepárt, amely azóta eltűnt a magyar politikai palettáról, 2008-ban és 2009-ben kötött szerződést a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) és 26 ingatlant vásárolt, az Állami Számvevőszék 2012-es vizsgálata szerint azonban több törvénytelenséget is elkövettek. A jobbikos képviselő kiemelte:

a SZDSZ olyan településeken vett ingatlant, ahol nem is volt alapszervezetük.

Az MFB a kölcsönszerződést 2010. december végén felmondta, miután a párt 2009. július közepe óta nem tett eleget tőke- és kamatfizetési kötelezettségének. Szilágyi György 2014. január végén büntetőfeljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. Ezután érdekes fordulatra hívta fel a figyelmet, a képviselő felidézte, hogy feljelentésére egy 2014. január 9-én keltezett elutasító határozatot kapott. A következő – 2015. április közepi – ügyészségi levélben azonban már arról tájékoztatták, hogy hivatalból felülvizsgálták az ügyet, a nyomozást megszüntető határozatot hatályon kívül helyezték és elrendelték a nyomozás folytatását. Szilágyi hangsúlyozta: feljelentésük egyértelműen megalapozott volt, a Jobbik szerint visszaélések történtek. A képviselő jelezte, hogy május közepéig tart a nyomozás. Azon követelésüket is megismételte, hogy a pártvezetők a jövőben magánvagyonukkal is feleljenek pártjuk működéséért.

Szilágyi Györgyöt arról is kérdezték, hogy a Blikk információi szerint 10,1 millió forint értékben szerzett be sokkolókat az Országgyűlési Őrség. Azt felelte: költségesnek tartja a lépést és szerinte semmi nem indokolja, hogy „képviselőkkel szemben ilyen kényszerítő eszközöket alkalmazzanak”.