Fót: jobbikos feljelentésre nyomoznak

Csaknem 1 milliárd forint ragadt bent a Hungária Értékpapírnál, a pénzt ráadásul szabálytalan módon részben vállalati kötvényekben tartották.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Jobbik büntetőfeljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, mert Fót előző fideszes vezetése a város vagyonát túlnyomórészt vállalati kötvényekbe fektette, ami ellentétes a jogszabályokkal. A pénz elúszott, mivel a március elején felfüggesztett Hungária Értékpapír Zrt.-nél helyezték el.
 
Érdeklődésünkre a Pest Megyei Főügyészség ma megerősítette, megérkezett hozzájuk a feljelentés.
„A feljelentés alapján a Pest Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt nyomozást rendelt el, melynek teljesítésével a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot bízta meg”
– közölte az Alfahírrel az ügyészség.
 
Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselő korábban azt mondta, Fóton 1 milliárd forintos vagyonvesztés történt, ráadásul az államháztartási törvény és más jogszabályok szerint kizárólag államkötvényt vásárolhatnak az önkormányzatok, de ez esetben nem ez történt.
 
Merkwart Krisztián, a Jobbik fóti képviselője rámutatott, 2013-ban, majd 2014-ben is fél-félmilliárd forint befektetésről úgy döntött a városvezetés, hogy előbbi esetben a képviselő-testület bizottsága csak egy egyoldalas árajánlatot láthatott, 2014-ben pedig a bizottság elé sem került az ügy. Merkwart hangsúlyozta, a szerződés nem kötötte ki – amit jogszabály amúgy kötelezővé tesz –, hogy a befektetés kizárólag tőkevédett, állam által kibocsátott kötvényben lehessen, azaz bizonyos arányban lehetővé tette vállalati kötvények vásárlását.