Drámai a helyzet: Franciaország és Németország is komolyan szigorít a járvány miatt

Drámai a helyzet: Franciaország és Németország is komolyan szigorít a járvány miatt

Franciaországban újra visszatér a lezárás, az iskolák azonban nyitva maradnak. A Le Monde beszámolója szerint szerda esti beszédében Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott, „a vírus olyan sebességgel terjed, amit a legpesszimistább előrejelzések sem láttak. (...) Tegnap 527 honfitársunk halt meg, és közel 3000-en vannak lélegeztetőgépen, ami több mint a teljes kapacitás fele.”

Macron azt mondta, mindent megtettek, amit tudtak, ez azonban mégsem volt elég, és a tesztelésben gyorsabbak is lehettek volna.

Szerinte most nem járható út az idősek védelme, mert ha kizárólag rájuk koncentrálnának, a fertőzés még mindig túl gyorsan terjedne.

A francia államfő közölte,

péntektől országos korlátozásokat vezetnek be legalább egy hónapra.

Az emberek csak indokolt esetben mehetnek el otthonról (dolgozni, vásárolni, orvosi ellátást igénybe venni, segíteni egy rokonnak, sétálni egyet a környéken), emellett bezárnak a szórakozóhelyek és az éttermek, de nyitva maradnak az iskolák. Ezenkívül ahol csak lehet, távmunkát vezetnek be. Macron azt ígérte, külön csomagot dolgoznak ki a korlátozások kárvallotjai számára.

Egy hónapos részleges lezárás jön Németországban

„Cselekednünk kell, méghozzá azonnal, hogy elkerüljünk egy országos egészségügyi vészhelyzetet”

 - mondta Angela Merkel német kancellár szerda este, miután egyeztetett a tartományi vezetőkkel.

Németországban az elmúlt tíz napban duplájára nőtt az intenzív ellátásra szoruló koronavírusos betegek száma, ami Merkel szerint a kapacitások kimerülésével fenyeget. Kiemelte, ezen a ponton az esetek 75 százalékánál már nem lehet feltárni, honnan indult a fertőzés.

Ennek megfelelően

részleges lezárás lesz november 2-ától, ami egy hónapig lesz érvényben az egész országban.

A szabályozás értelmében mindenki legfeljebb egy másik háztartás tagjaival találkozhat nyilvános helyen, egyszerre nem gyűlhet össze tíznél több ember. A munkáltatókat arra biztatják, hogy ha tehetik, küldjék haza a dolgozóikat.

Bezárnak 

  • a szórakozóhelyek, 
  • a mozik, 
  • a színházak, 
  • a játéktermek, 
  • a vidámparkok, 
  • a konditermek 
  • és az uszodák is.

Az éttermek legfeljebb házhozszállítást végezhetnek, a szállodákban pedig csak vészhelyzet esetén lehet megszállni. Az óvodák, iskolák és a templomok viszont nyitva maradnak, ahogyan az idősotthonokban is lehet látogatókat fogadni. Nem zárnak be a boltok sem, de korlátozzák a vásárlók számát.

Ezzel együtt tízmilliárd eurót különítettek el a korlátozások miatt kárt szenvedett cégek megsegítésére. Merkel és a tartományi vezetők két hét múlva találkoznak újra, hogy megbeszéljék, szükséges-e módosítani a korlátozásokon. 

(444, Reuters)