Bizonytalanságra, konkrétumok hiányára panaszkodnak a cégvezetők

Bizonytalanságra, konkrétumok hiányára panaszkodnak a cégvezetők

A nagy dérrel-dúrral bejelentett egyes támogatási csomagokról egyelőre semmit nem tudni, és ez a bizonytalanság a legrosszabb – derül ki a G7 gazdasági szakportál összeállításából, melyben cégvezetők nyilatkoztak. Ugyanis – mint a cikk fogalmaz – egyelőre senkinek fogalma sincs, hogy mi az, amit a bejelentett támogatási formákból igénybe vehet.

A cégek így azután nem tudják megtervezni a rövid távú jövőt, azt sem tudják, meddig húzhatják. Hiszen az állandó költségeket (bérleti díj, rezsi, IT fenntartása, munkabér) fizetni kell.

A portálnak Kocsis Árpád, a BSI Sport Kft. ügyvezető tulajdonosa azt mondta,

arról kell dönteniük, hogy honnan pakoljanak ki először, amikor ég a ház: a nagyszobából, a konyhából, a széfből, vagy a gázkazánt vigyék, mert az be is robbanhat. Logikus, hogy idő kell átgondolni a megfelelő intézkedéseket, de jó lenne, hogy ha már meghozták a döntéseket, akkor azok világosak és mindenki számára érthetőek lennének.

A magánegészségügy gyakorlatilag teljesen leállt, nem tudnak még 50 százalékban sem működni. Az egyik érintett a G7-nek így fogalmazott:

pont ugyanaz van, mint a Gyurcsány-kormány idejében: a duma és a porhintés megy, de semmi sem történik.

Az ugyancsak teljesen leállt rendezvényszervezői piacon az eseményt 2-3 hónapos előkészítő munka előzi meg, majd még hónapokat várnak, hogy beérkezzen a pénz. Most azonban bizonytalan, hogy meddig tart a rendezvénytiltás.

Többen is úgy vélték, a rövidített munkaidő támogatásának bejelentésével elkésett a kormány, mert már megvoltak az elbocsátások. Mások

irreálisnak tartották, hogy a munkavállalók akkor is bent legyenek, amikor nincs munka.

Ha bértámogatást szeretne a „kurzarbeithoz", járvány idején is be kell utaznia a munkahelyére

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette a „magyar kurzarbeitként" is emlegetett úgynevezett munkahelymentő csomag részleteit - számol be a Napi.hu Rolek Ferencnek, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnökének szavai alapján. A korábbi sajtóértesüléseknek megfelelően az állam

Nem értem, hogy miért kéne home office-ból berángatni az üzletvetőt, hogy megfertőzze a többieket, vagy ő fertőződjön meg

– mondta egy éttermes, aki szerint ez a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos trükközésekhez fog vezetni.

A hitelprogrammal kapcsolatban a nyilatkozók egy része lelkes volt, a kisebb cégek azonban szkeptikusak. Utóbbiak egyrészt úgy vélték, bizonytalan, mikor lesz bevételük, másrészt ilyen piaci körülmények között csak akkor invesztálnának, ha az – mint például a nagy cégeknél – részükről már előre eldöntött.

Háromezer milliárdot pumpál a gazdaságba a jegybank

Ötpontos csomagot jelentett be mai, online sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György. Elsőként Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá! néven új forrásokat fognak biztosítani a mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektornak, erre 1000 milliárd forintos keretet hoznak létre. A korábbi NHP konstrukcióit úgy módosítják, hogy a maximális futamidőt 20 évre emelik, az elérhető hitelösszeg felső plafonja pedig 10 milliárd forint lesz.