Mégis spórolni kell: több száz milliárd forintos pénzcsapot zárt el a kormány

Mégis spórolni kell: több száz milliárd forintos pénzcsapot zárt el a kormány

A kormány úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel jelentősen, összesen 350 milliárd forinttal növeli Magyarország idei évi pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett – derült ki a Pénzügyminisztérium csütörtök esti közleményéből.

A tárca a 350 milliárd forintos pénzcsap elzárását hivatalosan úgy tálalta, hogy a magyar gazdaság sikeres működése miatt nincs már szükség ilyen nagymértékű állami beruházások finanszírozására, a Portfolio viszont rámutatott, hogy mindez az után történt, hogy nyilvánvalóvá vált a hatalmas novemberi államháztartási hiány, továbbá az is, hogy idén már biztosan nem kapja meg a költségvetés Brüsszelből a helyreállítási program 326 milliárd forintos előlegét.

A költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről szóló kormányhatározat rögzíti, hogy az államadósság-mutató csökkenésének a Kincstári Egységes Számla magas szintje mellett kell megvalósulnia.

A lap szerint a döntés mögött többek között az állhat, hogy visszatöltsék a tartalékokat és kordában tartsák az államadósságot.