George Bush: Irán bujtotta fel a Hamászt, hogy támadják meg Izraelt

George Bush: Irán bujtotta fel a Hamászt, hogy támadják meg Izraelt

George W. Bush volt amerikai elnök szerint Irán hergelte fel a Hamászt arra, hogy támadják meg Izraelt – írja a New York Post cikke nyomán a Portfolio.

A volt amerikai elnök a Fox Newsnak adott interjújában azt mondta,

a most zajló események „Irán Izrael elleni befolyásának” eredményeképpen zajlanak.

„A legjobb megközelítés Iránnal kapcsolatosan az, ha megérted, hogy az ő befolyásuk kártékony a világbékére nézve” – mondta.

Szélsőséges mozgalmakat támogatnak Libanonban, Szíriában és Jemenben és folyamatosan a befolyásuk terjesztésén dolgoznak

– fogalmazott George Bush.

A Hamász szerint egy-két napon belül lehetséges a tűzszünet

Egy-két napon belül lehetséges a tűzszünet az izraeli-palesztin konfliktusban - jelentette ki szerdán a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász mozgalom egyik vezető tisztségviselője. "Úgy vélem a fegyvernyugvás elérését célzó erőfeszítések sikerrel fognak járni" - mondta Músza Abu Marzuk a libanoni al-Majádín televíziós csatornának nyilatkozva.

A Hamász egyébként egy szunnita szervezet és Irán síita szervezeteket támogat az említett országokban. Az egyik ilyen szervezet a libanoni Hezbollah, ami a napokban szintén kilőtt néhány rakétát Izraelre.

Több amerikai döntéshozó, például a Szenátus Republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell is úgy gondolja, hogy Irán fegyverezte fel a Hamászt, amely közel két hete lövi rakétákkal Izraelt a Gázai övezetből.

"Van egy ötéves lányom és el kell neki magyaráznom, hogy amit hall, azok rakéták hangjai"

Továbbra sem csitul a palesztin és az izraeli erők között kirobbant rakétaháború, amely a helyi híradások szerint múlt hét hétfő óta a gázai övezetben már 197, míg izraeli oldalon 10 halálos áldozatot és közel ezer sérültet követelt. Az elmúlt évek legsúlyosabb helyi összecsapásaként aposztrofált konfliktus halottai között több mint 58 palesztin gyermeket és 21 nőt emlegetnek.