Célkeresztben: a Transparency International ellen vizsgálódik a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Célkeresztben: a Transparency International ellen vizsgálódik a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Az Orbán-kormány egyik politikai furkósbotjaként létrehozott hivatal már rá is szállt a hazai, NER-es korrupciót vizsgáló Transparencyre, illetve az Átlátszó oknyomozó portálra.

"Egyedi és átfogó vizsgálatot" indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal a Transparency International Magyarország tevékenységével kapcsolatban - derült ki a szervezet közleményéből.

Az Orbán-kormány egyik politikai furkósbotjaként létrehozott hivatal úgy véli, hogy a szervezet külföldről származó támogatást használ fel a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységéhez.

A Lánczi Tamás által vezetett állami szerv hatoldalas levelében mindezt azzal támasztották alá, hogy a korrupcióellenes civil szervezet a honlapján közzétett beszámolók alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül, és éves költségvetésében a külföldi támogatások aránya jelentős.

A Szuverenitásvédelmi Hivatalösszesen 62, a vádakkal kapcsolatos kérdést tett fel a szervezetnek, ami 30 napot kapott ezek megválaszolására.

A Transparency International közölte, a vádakat megalapozatlannak és tévesnek, a hivatal eljárását pedig Alaptörvény-ellenesnek tartja, és az Alkotmánybírósághoz fordult.

„Korrupció ellen küzdő civil szervezetként tevékenységünk, feltáró, elemző és jogvédő munkánk sikere, sőt talán a puszta létezésünk is fenyegeti az Európai Unió legkorruptabb kormányzatát működtető Orbán-rendszert”

– fogalmaznak.

A civil szervezet szerint az eljárás nyilvánvalóan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, és az Alaptörvénnyel is ellentétes.

A Transparency azt is közölte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal kérdéseire a válaszok nagy része elérhető a honlapjukon és nyilvános kiadványaikban.

A vizsgálat megindításáról egyébként június 18-án tájékoztatták a Transparencyt, így a következő hónap közepéig küldhetik vissza a válaszaikat.

„A Transparency International Magyarország az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek tartja a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét és tevékenységét, továbbá a szuverenitásvédelmi törvény több rendelkezését, ezért az Alkotmánybírósághoz fordultunk. Alkotmányjogi panaszunkban kifejtettük, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása és megállapításai ellen nem lehet sem bírói, sem más jogorvoslattal élni, ami sérti a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető jogokat. Az pedig, hogy a Transparency International Magyarország ellen a szervezet által megfogalmazott kritikák miatt indult vizsgálat, önmagában is jelzi: a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása nyilvánvalóan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát” – közölte a civil szervezet.

A Transparencyn kívül az Átlátszó oknyomozó portál is kapott kérdéseket a Szuverenitásvédelmi Hivataltól

- erősítette meg a Telex kérdésére a lap főszerkesztője, Bodoky Tamás.

A Szuverenitásvédelmi Hivataltól érkezett levél teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el.

(Címlapkép: Martin József Péter ügyvezető igazgató a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs)