"Görögország a legnagyobb veszély"

A görögök esetleges szakítása az euróövezettel jelenleg a legnagyobb veszély a világgazdaságra nézve a brit pénzügyminiszter szerint.

A görög kormány az elmúlt egy hét során azonban maga is alaposan visszavett korábbi éles stílusából és Alexisz Ciprasz miniszterelnök szerint már szó sincs az adósság elengedéséről, mindössze a visszafizetést kötnék a görög gazdasági növekedéshez, valamint hangsúlyozta, tárgyalnak hitelezőikkel és tudják, hogy kötelezettségeik vannak feléjük.

Békülékeny hangot ütött meg Janisz Varufakisz pénzügyminiszter is, aki az EUObserver értesülései szerint leszögezte, a görög kormány elkötelezett a reformok mellett és szeretnének jó európaiak és jó tanulók lenni. Egyedül a jelenlegi, teljesíthetetlennek ítélt visszafizetési programot változtatnák meg.

Berlin azonban továbbra is hajthatatlannak tűnik bármilyen változtatás kérdésében. Wolfgang Schäuble német szakminiszter a Reutersnek adott interjújában újra világossá tette, kormánya semmilyen egyoldalú változtatást nem fog elfogadni.

Lesz orosz segítség?

Noha pár napja Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Moszkva pénzügyi segítséget nyújtana a görögöknek, ha Cipraszék arra igényt tartanának, a görögök nem tűnnek nyitottnak erre az opcióra – jóllehet az elemzők szerint a görög kormány válasza meglehetősen kétértelmű volt.

Ciprasz ugyanis az ezt firtató kérdésre mindössze azt válaszolta, hogy „jelenleg nem gondolkodnak ilyen megoldásban” – mely elemzők szerint lehet egy jelzés is az EU felé azt illetően, hogy a görögöknek vannak alternatív lehetőségei, még ha azok igénybevétele valószínűtlen is.

Az EUObservernek nyilatkozó görög diplomata szerint azonban Athén és Moszkva között nem folytak ilyen irányú tárgyalások és nem történt semmilyen találkozó azon kívül, amikor az athéni orosz nagykövet átadta Ciprasznak Putyin elnök gratuláló üzenetét.

Visszatérő görög külpolitika

A gazdasági kérdések mellett nem elhanyagolható terület a görög külpolitika sem, melynek terén a korábbi kabinet nem mutatott túl nagy erélyességet. Ciprasz ezen változtathat, hiszen ciprusi látogatása során rögtön az Európai Unió és Oroszország közötti viszonyról beszélt. Nikosz Anasztasziadész ciprusi elnökkel való találkozója során a görög kormányfő kijelentette, hogy Görögország és Ciprus a béke és együttműködés hídja lehet az EU és Oroszország között. Ezzel egy időben Nikosz Kociasz külügyminiszter arról beszélt, hogy hazája az ukrajnai béke és stabilitás megteremtésében érdekelt, valamint abban, hogy Brüsszel és Moszkva elkerülje a kapcsolatok romlását.

Elemzők persze arra hívják fel a figyelmet, az ilyen nyilatkozatok nem szükségszerűen ellentétesek az EU egységétől, hiszen más országok is követnek önálló külpolitikai célokat, Görögországnak pedig komoly fekete-tengeri érdekeltségei vannak, Mariupolban pedig görög kisebbség él. A határozottabb hang tehát csak a korábbi vezetéshez képest feltűnő.