Gulyás: Maradnak a rezsiárak, megőrzik az extraprofitadót és szigorítanák a gyermekvédelmi törvényt

Gulyás: Maradnak a rezsiárak, megőrzik az extraprofitadót és szigorítanák a gyermekvédelmi törvényt

A kancelláriaminiszter a kormány friss döntéseit sorolta fel a szombat délutáni kormányinfón.

Gulyás Gergely a szombati kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány a háború, a gazdaság és a gyermekvédelem kérdésével is foglalkozott. Túl sok újdonság viszont nem hangzott el a bejelentésekben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint a még szerdán is tartó frakcióülés indokolta a bejelentéseik rendkívüli időpontját.

Háború és szankciók

A kancelláriaminiszter a ma elfogadandó tizedik szankciós csomag kapcsán azt mondta, változatlanul a háborúból való kimaradás a fő cél. 

Európa sodródik a háború felé, és Magyarországra is egyre nagyobb nyomás nehezedik - fogalmazott Gulyás, kijelentve, továbbra sem szállít hazánk közvetlenül fegyvereket. 

Leszögezte, álláspontjuk az, hogy Oroszország az agresszor és a felelős a háború kirobbantásáért, Ukrajnát pedig folyamatosan segítik, tekintettel Kárpátaljára is.

A kormány meggyőződése, ebben a háborúban csak vesztesek lesznek, s minél tovább tart, annál több lesz az áldozat. Tűzszünetet szorgalmaznak mielőbb - fűzte hozzá. A kínaiak is nyilvánosságra hoztak egy béketervet, mely alkalmas lehet a háború lezárására. Nem szabad hagyni, hogy eszkalálódjon a konfliktus - húzta alá.

Gazdasági helyzet és infláció

Gulyás ezúttal is úgy vélte, a szankciók hatása főként a mostani gazdaság helyzet.

Hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatottak száma 46 ezerrel több, mint egy éve, azaz 4,7 millió fő, ez pedig szerinte a gazdaság erősödését jelzi.

Ismét elmondta, a szankciók miatt nőttek az energiaárak drámaian, továbbá az élelmiszerek és szolgáltatások árában ez jelenik meg, és Magyarország kitettsége nagyobb, mint a többi uniós tagállamé. A rezsicsökkentett árakat fenn fogják idén tartani az átlagfogyasztásig - ígérte.

Gulyás közölte, a külföldi tőke, befektetések beáramlása növekszik, a beruházások ösztönzése folytatódik, s marad a gyármentő program.

Szavai alapján a költségvetési egyensúlyt fenn kell tartani, ezt sikerült 2022-es választási évben is tartaniuk, nem költekezett túl a kormány tavaly sem. Elismerte, szükség van extra bevételekre, hogy a hiánycélt megtartsa a kormány.

Jelezte, az extraprofitadó fennmarad a cégeknél az érintett iparágakban, mivel a magas energiaáraknak a nyertesei például a bankok, az energiaszektor, a gyógyszeripar, vagy épp a multinacionális telekommunikációs cégek.

Szigorítanák a gyermekvédelmi törvényt

A gyermekvédelem ügyében Gulyás azt mondta, a már elbocsátott pedagógusasszisztens tette beteges és gyomorforgató, és semmilyen hasonló cselekedet nem maradhat következmény nélkül. A gyermekpornográfiához kötődő bűncselekmények száma tavaly már 261-re nőtt. A kérdéskört az egyik legfontosabbnak nevezte, s ezt a legutóbbi népszavazás eredménye is mutatja.

A jogi és büntetőjogi szabályok áttekintése, illetve a törvényi szigorítás érdekében változtatást tartanak szükségesnek a gyermekek védelméért - emelte ki a miniszter.