Gyurcsány volt minisztere is nemmel fog szavazni

"Vannak élethelyzetek, amikor oda kell állni egy ügy mellé, amit jónak, fontosnak ítélünk".

Gyenesei István Gelencsér Attilával, Kaposvár és környéke fideszes országgyűlési képviselőjével közös, a szennai skanzenben tartott pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: személy szerint nem azt mérlegeli, "van, nincs, lesz vagy sem" kötelező betelepítési kvóta, és az milyen terhekkel jár, hanem azt, hogy nemzeti sorskérdésekben a parlament és ne az Európai Unió mondja ki az utolsó szót.

Vannak élethelyzetek, amikor oda kell állni egy ügy mellé, amit "jónak, fontosnak ítélünk" - hangoztatta, majd megjegyezte: ma Magyarországon nincs annál fontosabb, hogy "újrateremtsük a békés együttélés kultúráját, ehhez megvannak a lehetőségeink".

A migrációt szűnni nem akaró áradatnak nevezte, amelynek nem látni a végét. Óriási hiba, hogy Európának nem volt forgatókönyve a bevándorlók ilyen tömegének fogadására - tette hozzá.

A bevándorlás komoly próbatétel, szembe kell vele nézni, Európa, s azon belül Magyarország is vizsgázik belőle, de Magyarország nem győzhet a küzdelemben, ha Európa elbukik, a helyzetet csak együtt lehet megoldani - közölte. Úgy vélte, a migráció kérdésében össze kell egyeztetni az erkölcsöt, a jogot, a humánumot és a rendet.

Gelencsér Attila azt hangsúlyozta: a kvótareferendum nem pártpolitikai ügy, a következő száz évről szól, arról, hogy "úgy élhessünk tovább, ahogy eddig", Magyarország, és azon belül Kaposvár és környéke se legyen a betelepítés és a betelepítés utáni széttelepítés áldozata, ezért október másodikáig félre kell tenni a különböző érdekeket.

"Nem szeretnénk kulturális értelemben légüres térbe kerülni, ahol elemi erővel szippant be minket az iszlám, mi itt nem szeretnénk Nizzát, Párizst vagy Brüsszelt, mi Somogyországot szeretnénk abban a formában, amiben megszerettük, ahogy ideszülettünk"

- fogalmazott.

Szavai szerint "ha a csatát elveszítjük, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy a döntéshozók melyik irányba indítják meg a széttelepítést: ott, ahol magas volt a népszavazáson való részvétel, és nagy ellenállás várható, vagy ott, ahol alacsony".

Gelencsér Attila kitért arra: Gyenesei István politikai ellenfele, munkájukat mindig szenvedélyes viták jellemezték, az elmúlt tíz évben szinte semmi sem volt, amiben egyetértettek. "Közös sajtótájékoztatónk", valamint annak helyszíne, a talpas-favázas népi építészet emlékeit őrző falumúzeum ugyanakkor azt szimbolizálja: "meg akarjuk védeni" a keresztény Magyarországot, a keresztény Somogyországot, a keresztény közösséget, "kultúránkat, történelmünket" - közölte.