Gyöngyösi Márton: Magyar „hadikölcsön” – A közelgő összeomlás jelei

Gyöngyösi Márton: Magyar „hadikölcsön” – A közelgő összeomlás jelei

A Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője szerint Magyarországon a gazdasági összeomlás korai jelei mutatkoznak, pénzforrás pedig sehol.

Amikor Orbán Viktor 2010-ben ismét miniszterelnök lett, talán nem is sejtette, mennyire kedvező éveknek néz elébe gazdasági téren. Ám, ahogyan az a populista politikusoknál lenni szokott, hamar felismerte, hogy a felívelő időszak nagyban segíthet neki rendszere kiépítésében. Bár az viszonylag hamar világossá vált számára, hogy az illiberális rendszer kiépítéséhez el kell engednie korábbi álmait a magyar polgárosodásról, a gazdasági fellendülés, és az EU-s pénzek komoly könnyebbséget jelentettek abban, hogy felépítse olcsó szalagmunkára alapozott társadalmát - írja angol nyelvű, személyes weboldalán a Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője.

Kifejtette: Akkoriban ugyanis a nyugati vállalatoknak a nekik nyújtott óriási adókedvezményekért, valamint az olcsó, és munkavállalói jogaitól szinte teljesen megfosztott dolgozókért cserébe nem volt gond az, hogy közben a Fidesz-kormány időnként kommunikációs harcot visel ellenük. Eközben az emberek alacsony fizetéseit sikerült államilag dotált energiaárakkal „ellensúlyozni”, azt a látszatot kiépítve, hogy Magyarországra a világgazdaság szabályai nem vonatkoznak, az életszínvonal pedig a bérek emelkedése nélkül is javulni tud. Ráadásul folyamatosan érkeztek az EU-s pénzek, amelyekből a grandiózus infrastrukturális beruházások által nem csak a kormányközeli oligarchákat lehetett alaposan megtámogatni, de a lakosság számára úgy tűnhetett, hogy az ország fejlődik.

"Ám az elmúlt években Orbán igencsak elszámolta magát: túl sok konfliktust vállalt fel, és túl gyorsan veszítette el barátait Európában, amelynek fájdalmas anyagi következményei az elmúlt hónapokban egyre látványosabbá váltak. Magyarországra többé nem érkeznek uniós források, ám közben az elmúlt évtized szocializmust idéző viszonyaihoz szokott fideszes szavazóbázis elvárja, hogy az állam továbbra is teremtse meg neki azt a látszatot, hogy a fizetése nem is annyira értéktelen. Magyarországon a gazdasági összeomlás korai jelei mutatkoznak, pénzforrás pedig sehol"

- emelte ki írásában Gyöngyösi, aki azt sejti: Minden bizonnyal ez állhat a kormány legutóbbi, a megtakarításokat sarcoló, és az embereket az állampapírok felé terelő intézkedései mögött. Ismert, hogy a jövő hónaptól a megtakarítások adója szinte megduplázódik azáltal, hogy a személyi jövedelemadó mellett immár majdnem ugyanannyi szociális hozzájárulási adót is kell fizetni.

Mindez egyértelmű hadüzenet az így is igen szűk magyar középosztályok felé, ugyanakkor egy gesztus a Fidesz táborának leggyorsabban bővülő szegmense: az aluliskolázottak, és állami segélyekre ácsingózók felé. Nyilvánvaló, hogy a kormány számára kinek a komfortja prioritás

- fogalmaz.

A konzervatív párt vezetője úgy látja, más is áll a háttérben: Orbán Viktor ugyanis nemrég egy rádióinterjúban is elmondta: a mostani „nehéz” időkben a legjobb, ha az emberek állampapírban tartják megtakarításaikat. Magyarul: a magyar állampolgárok a megspórolt vagyonukból legyenek szívesek kisegíteni a pénzt elherdáló kormányt, és hitelezni neki. A miniszterelnöki felszólítás alig burkoltan utal a magyar történelem legnehezebb időszakaira.

Mint felidézte: Először az I. világháború idején kérte a magyar állam, hogy polgárai jegyezzenek „hadikölcsönt”, amelyet aztán a háborús vereség, és a történelmi magyar állam felbomlása okán azóta sem fizetett vissza senki. Később, az ’50-es években a magyarországi sztálinizmus várta el, hogy az emberek éljenek a „békekölcsön” lehetőségével, azaz finanszírozzák a kommunista rendszer őrültségeit. Itt már a visszafizetés ígérete sem volt meg. Nem is lett volna miből.

"Az a tény, hogy a magyar állampapírok mára annyira érdektelenné váltak a világ szemében, hogy a miniszterelnöknek kell kampányt indítania, sőt, az iskolás gyerekeket kell kéretlen üzenetekben bombázni azzal, hogy szüleiktől kérjenek állampapírt ajándékba, jól mutatja: az Orbán-rendszer súlyos bajban van"

- mutat rá.

"Félő ugyanakkor, hogy az elmúlt években sorozatos kampányokkal ismét az állam, és a kormány iránti feltétlen lojalitásra nevelt emberek jó része be fog dőlni a trükknek, némileg meghosszabbítva ugyan az Orbán-rendszer regnálását, ugyanakkor szinte biztosan elveszítve megtakarításait. Hogy az ebből fakadó társadalmi válságot hogyan lehet majd kezelni, az jó kérdés. Ám valószínűleg a mostani kormány hangadói akkor már messze járnak majd…"

- zárta sorait Gyöngyösi Márton.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)