A KRÉTA rendszerében tukmálja az állampapírokat a szülőknek a kormány

A KRÉTA rendszerében tukmálja az állampapírokat a szülőknek a kormány

Szerdán rendszerüzenet érkezett az iskolás gyerekek szüleinek, miszerint "kiváló ballagási ajándék lehet a gyereknek a magyar állampapír". Valójában csak a költségvetést akarják állampolgári kölcsönből kifoltozni.

A KRÉTA, azaz a "Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer" alapvetően arra való, hogy rajta keresztül a tanintézmények, az oktatási hatóságok és a szülők tudjanak kommunikálni egymással a gyerek tanügyeivel kapcsolatban. A kormány nem erre használta:

A KRÉTA rendszerén keresztül rendszerüzenetet küldtek a szülőknek, amelyben az állampapírokba való befektetéseket reklámozzák.

Az ügy kísértetiesen hasonlít a Covid-levelezőlistára küldött propaganda esetére, amikor az oltásra regsztráltakat fárasztották propagandaemailek tömegével.

A reklámszöveg megírására komoly gondot fordítottak: nem ront ajtóstul a házba, próbál finoman indítani, hogy behízelegje magát, mielőtt a lényegre tér.

"Tisztelt Szülők!

Minden ballagást/tanévzárót nagy készülődés előz meg, hiszen szeretnénk maradandót ajándékozni gyermekeinknek. Erre kiváló megoldás lehet a MAGYAR ÁLLAMPAPÍR, amely egy jól kamatozó, kamatadómentes, már kis összegtől – akár 1 forinttól – megvásárolható megtakarítási forma.

Érdemes az ajándékba kapott nagyobb összeget, zsebpénzt is magyar állampapírban gyarapítani, de akár saját magunknak is vásárolhatunk."

Ha nem lenne abszurd, akár vicces is lehetne:

Lepje meg gyermekét vagy saját magát magyar állampapírral!

Ezután kedvesen kellemes nyarat kívánnak.

Balassa Péter a Jobbik-Kontervatívok országgyűlési képviselője parlamenti felszólalásában kérdőre vonta a kormánytagokat az üggyel kapcsolatban:

Tisztelettel kérdezem, hogy Magyarországon hány család tudja megengedni azt magának, hogy egy ballagáskor állampapírt vegyen a gyermekének?

Rámutatott: a magyar családok jobb esetben ilyenkor elmennek egyet ebédelni, esetleg nyaralásra gyűjtenek, vagy biciklire a gyereknek. Szerinte elképesztő az, hogy a kormány már a KRÉTA-ban is állampapírok vásárlására buzdítja az emberekket. Hozzátette: ez különösen azért cinikus lépés, mert a kormány az emberek megtakarításait "rommá adóztatja".

(Címlapkép: Pinterest)