Gyöngyösi Márton nyilvános vitára hívta ki a pártját támadó Állami Számvevőszék elnökét

Gyöngyösi Márton nyilvános vitára hívta ki a pártját támadó Állami Számvevőszék elnökét

A Jobbik-Konzervatívok elnöke nem csak szakmailag megalapozatlannak, de elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy olyan támogatások ügyében támadják pártját, amihez semmi közük. Szerinte az ÁSZ politikai megrendelésre dolgozik, ezért nyilvánosan szeretné szembesíteni az állami szervezet elnökét.

A pártelnök nyílt levélben fordult Windisch Lászlóhoz, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökéhez azzal kapcsolatban, hogy a szerinte kormányzati megrendelésre dolgozó (a kormánytól papíron egyébként független szervezet) a Jobbik-Konzervatívok számára is büntetést helyezett kilátásba a 2022-es választáson induló ellenzéki összefogás többi pártját érintő támogatásokkal kapcsolatban, pedig a konzervatív párt ebből egy fillért sem kapott, és nem is kért.

Gyöngyösi Mártonnak nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy az ÁSZ politikai megrendelésre indított eljárást a pártja ellen.

Ugyan eddig sem hitte, hogy a Számvevőszék szakmai alapon és a kormánytól függetlenül dolgozna, de az azért megdöbbentette, hogy a Jobbik-Konzervatívokat olyan ügybe akarják belerángatni, amihez a pártnak nyilvánvalóan semmi köze.

Szeretném a leghatározottabban leszögezni: kampányköltéseivel a Jobbik – Konzervatívok az utolsó fillérig elszámolt, és ez egyébként az Önök által küldött jelentéstervezet szakmailag értékelhető része is elismeri.

Hozzátette: ugyanezt támasztja alá az ÁSZ által kifogásolt pénzmozgásokban valóban érintett Márki-Zay Péter is, aki a ma megjelent interjújában maga mondta el, hogy az általuk kezelt, az Action for Democracytól származó pénzekből egy fillér sem jutott politikai pártoknak.

Gyöngyösi felelős politikusként mind a politika, mind pedig a pénzügyek terén a teljes transzparencia híve, így arra kéri Windisch Lászlót, hogy az ÁSZ jelentéstervezetének akár szakmai, akár pedig nyilvánvalóan politikailag motivált, és kormányzati megrendelésre készült részeit ne egy zárt szobában, hanem a nyilvánosság előtt vitassa meg vele.

Ha Ön a kormány politikai utasításait követve szeretne engem, és az általam vezetett közösséget fenyegetni, zsarolni, vagy büntetni, kérem, hogy vállalja fel a politikai tevékenységgel járó kiemelt figyelmet is.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke konkrét javaslatot is tett: azt ajánlotta az ÁSZ elnökének, hogy az ő általa választott, országos lefedettségű televízió stúdiójában, a kamerák előtt, és a neki megfelelő időpontban folytassák le az üggyel kapcsolatos vitáikat.

Gyöngyösi Márton a törvényesség egyik garanciájaként látja a nyilvánosságot, és bízik benne, hogy ezzel az Állami Számvevőszék elnöke sincs másképp.

A nyílt levél teljes szövege alább olvasható:

(Címlapkép: Gyöngyösi Márton/facebook)