Megérte együtt paráználkodni: Több mint 18 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek Borkai polgármestersége alatt a botrányában is érintett vállalkozók

Megérte együtt paráználkodni: Több mint 18 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek Borkai polgármestersége alatt a botrányában is érintett vállalkozók

Borkai Zsolt 2006-os polgármesterré választásától 2018-ig, az utolsó lezárt könyvelésű évig a polgármesterhez köthető korrupciós sztoriban emlegetett vállalkozók és cégeik nyerték el a Győrben kiírt közbeszerzések 37 százalékát, összesen 18,3 milliárd forint értékben, írja a Korrupciókutató Központ Budapest adatbázisai alapján a G7.

A gazdasági portál szerint ráadásul az áttekintés még nem is teljes körű. A szexszel, drogokkal és könnyűvérű hölgyekkel tarkított Borkai-botrány egy kulcsfigurája, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd látszólag csupán egy megbízást kapott a győri városházától: még 2006-ban 6,3 millió forint értékben bízták rá a kutatási hálózatok megszervezését.

Viszont a szolgáltatások esetében 15 millió forintos összeghatárig nincs szükség közbeszerzés kiírására, tehát az ilyen szerződések nem lelhetők fel az adatbázisban. A G7 értesülései szerint Rákosfalvynak ugyanakkor több élő megbízása is van az önkormányzattal, amelyekre egyelőre nem láthat rá a nyilvánosság.

A 2006 óta a botrányban felmerült szereplők által elnyert 18,3 milliárd forintból majdnem 6 milliárd jutott az osztrák-orosz tulajdonú Strabagnak, aminek a területi igazgatója, Ackerman István a Borkai szexvideóját nyilvánosságra hozó Az ördög ügyvédje blog szerint rendszeres vendég volt a Borkai által szervezett tivornyákon.

A cég legnagyobb megbízása a Dunakapu téri mélygarázs építése volt, a 3,8 milliárdos üzleten a botrányban szintén felbukkanó Paár Attila West Hungária Bau nevű cégével osztoztak.

A videókban felbukkanó alakok közül Szabó Ervin Diákolimpia 2017 Kft.-je 896 millió forintos, a vesztes érvénytelennek nyilvánított ajánlatánál négyszer drágább ajánlattal nyerte el az Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál étkeztetési feladatait.

A történetben szintén megjelenő Gasztonyi László Vill-Korr nevű cége - amely annak idején készségesen szolgáltatott referenciát Tiborcz István közvilágítási projektekre vágyó Elios Zrt.-jének - 1,4 milliárd forintnyi megbízást kapott az elmúlt években a győri önkormányzattól.

"Rendkívül rátermett ember" - A szerb elnök tévéinterjúban dicsérte az orgiázó Borkait

A Délhír összefoglalója szerint a magyar miniszterelnököt "nem túlságosan izgatja Budapest elvesztése, csak a három budai kerületben elszenvedett vereség bántja". Hozzátette: annál, hogy a fővárosban áttörést ért el az ellenzék, sokkal lényegesebb szerinte a Fidesz számára az, hogy nem nyert Szegeden és Miskolcon. A szerb államfő úgy látja: "Orbán biztosan megtartja hatalmát, mert pártja erős infrastruktúrával rendelkezik."