Hosszú távon is a gyümölcsök drágulására lehet számítani

Hosszú távon is a gyümölcsök drágulására lehet számítani

Jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével kell számolni a következő években – áll a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében. A szakmai szervezet szerint az éghajlatváltozás miatt enyhébb telek a kártevők túlélésén túl korábban kipattanó rügyeket is hoznak, utóbbiak pedig különösen érzékenyek a tavaszi fagyokra. „A gyümölcsösökben immár szinte minden évben előfordulnak súlyos fagykárok. Egyre több helyen évek óta gyakorlatilag a teljes termés elfagy” – hangsúlyozza a kommüniké.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Apáti Ferenc, a tanács elnöke szerint különösen a kajszibarack és az őszibarack van veszélyben, ha a következő években is az elmúlt évekhez hasonló tavaszi időjárás lesz, az akár a barackültetvények felének felszámolásához is vezethet. A hazai gyümölcsösök 12 százalékában pedig barackot termesztenek.

A hosszabb távú kilátásokat tovább rontja a hazai gyümölcsfaállomány kora: az ültetvények fáinak 41 százaléka idősebb 15 évesnél. Éppen ezért a gyümölcs-termőterületek nagysága a következő 4-5 évben jelentős, akár 20 százalékot is meghaladó csökkenést fog elszenvedni.