Ha így haladunk, brutális népességfogyás vár Magyarországra

Ha így haladunk, brutális népességfogyás vár Magyarországra

2070-re mintegy kétmillió magyar válhat köddé, miközben elöregszik a társadalom. A KSH szerint 7,5 millióra is zsugorodhat hazánk lakossága.

Magyarország lakossága az optimista forgatókönyv szerint is 8 millió alá csökken 2070-re – derül ki a KSH frissen közölt elemzéséből.

A csökkenő népességszámon túl egyre öregedő társadalom is jellemzi az országot: napjainkban száz gyermekkorúra 140 idős jut, vagyis az öregedési index 140 százalékon áll, és a mutató értéke 2060 körül akár 190 százalékon tetőzhet - idézi az adatokat a Portfolio.hu. Az is hozzátartozik a képhez, hogy 100 aktív korúra 23 gyermek és 32 idős jutott 2023 elején. Az időskorúak eltartottsági rátája a 2030-as évek második felétől – a Ratkó-nemzedék gyermekeinek időskorba lépésével – egyre inkább emelkedni fog majd.

Felidézendő, a hazai lakosságszám 1981 óta töretlenül apad, és a tavalyi népszámlálás előzetes adatai alapján azóta,

négy évtized alatt 1,112 millió fővel zsugorodott hazánk lélekszáma.

Ez pedig megközelítőleg tíz százalékos csökkenést jelent.

Nem mellesleg a legutóbbi népszámlálás adatai szerint a hazai népesség száma az elmúlt 11 év leforgása alatt 333 ezerrel csökkent, ezzel mára 9,6 millió főre olvadt Magyarország népessége.

A mostani KSH-s elemzésben pedig a jövő lehetséges forgatókönyveit is próbálták modellezni a demográfia frontján. Ennek mentén három előrejelzést készítettek.

Ám ebből kitűnik az a lesújtó hír, hogy mindhárom forgatókönyv szerint csökkenni fog Magyarország népessége, az egyes szcenáriók mindössze abban térnek el, hogy mégis mennyire.

⚫ A legoptimistább, azaz a legnagyobb pozitív vándorlási egyenleggel (a bevándorlók és az országot elhagyók számának különbségével) számoló előrejelzés szerint is 2070-re – ha hajszálnyival is, de – 8 millió alá (egészen pontosan 7 millió 998 ezerre) csökken a lakosságszám, vagyis kevesebb mint 50 év alatt 1,6 millió fővel lehetünk kevesebben e forgatókönyv szerint.

⚫ A közepesen riasztó forgatókönyv 7,7 milliós népességszámot becsül fél évszázad múlva,

⚫ A leginkább pesszimista előrejelzés azonban csupán 7,5 millió főre valószínűsíti az ország lakosságszámát 2070-re.

Utóbbi végkifejlet esetén hozzávetőleg kétmillió fővel eshet vissza az ország lakossága.

(Címlapkép: Unsplash)