Ha lázadás, hát legyen lázadás! A Jobbik európai polgári kezdeményezést indít a bérunióért

Költői kérdés: "Hányszor csapott az asztalra Orbán Viktor a bérkiegyenlítésért?"

Vona Gábor egyszersmind bejelentette második személyes vállalását is a "Vona18" sorozatban: pártja ezentúl még elszántabban küzd majd az európai bérkiegyenlítésért. Ennek érdekében úgynevezett népszavazást, európai polgári kezdeményezést indítana, hogy az "európai bérunió" a közösség alapelvei közzé kerüljön:

"Egyenlő munkáért, egyenlő bért!"

 

- fogalmazta meg a pártelnök az elvárását, aki a technikai részletekről elmondta, hogy hét uniós tagállamban, egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze a kérdést. Ezért kérik a hazai civil szervezetek és szakszervezetek segítségét, ezzel együtt megkeresik a külföldi szövetségeseket is.

A Jobbik szerint az "európai bérunió" erkölcsileg igazságos, jogilag megvalósítható, gazdaságilag hasznos.

Vona ezt úgy indokolta, hogy a 2004-ben és azután csatlakozott tagállamok, köztük Magyarország állampolgárai szociális, egzisztenciális elvárárásokkal léptek be az Európai Unióba, melyek nem teljesültek, mi több, a szakadék tovább mélyült. Az árak európai szintűek lettek, de a bérek nem, a nyugati tagállamok ugyanis a cégeik érdekeit hatékonyan képviselték a bővítés alatt - hangsúlyozta a pártelnök.

Hozzátette: a magyar állampolgárok nem azért akartak csatlakozni, hogy Mészáros Lőrincnek luxusjachtja, Rogán Antalnak helikoptere, Orbán Viktornak kisvonata legyen.

"Hányszor csapott az asztalra Orbán Viktor a bérkiegyenlítésért, aki máskülönben annyira szereti eljátszani a szabadságharcost?"

"Egyetlen egyszer sem" - adta meg a feleletet Vona Gábor a saját maga által feltett költői kérdésre, mi több arra is emlékeztetett, hogy a miniszterelnök a nagyon jó minőségű, nagyon olcsó magyar munkaerőt hirdette a szaúdi befektetők előtt is.
"Sosem tekintettem mércének az uniós béreket" - mondta meg egyenesen Orbán Viktor novemberben, amely kijelentést az ellenzéki vezető élesen elítélt, aki igenis az uniós béreket tekinti mércének.

A pártelnök szerint, ha az EU az alapelvei közé akarja tenni az európai béruniót, akkor csak akarat kérdése, hogy ezt megtegye. Nézete szerint Brüsszel "fordítva ül a lovon", hiszen politikai uniót épít szociális és gazdasági harmonizálás nélkül, ehelyett azonban szociális és gazdasági unióra lenne szükség, a politikai szuverenitást pedig tiszteletben kellene tartani.

Vona elmondta azt is, hogy tudja, nem lesz egyik napról a másikra német vagy francia bérszínvonal Magyarországon, de ha nem rögzítik ezt az irányelvet, soha nem is lesz. Elmondta, hogy az EU megújulás előtt áll, ráadásul 2020-ban új, uniós költségvetési ciklus indul, tehát meg kell ragadni a kínálkozó alkalmat.

A Jobbik szerint az Uniónak sem érdeke hosszú távon az, hogy a nagyfokú elvándorlás közben szociális bomba alakuljon ki Magyarországon, szerinte az európai bérunió vagy annak hiánya kihatással lehet az egészségügyre, az oktatásra, az államigazgatásra, a nyugdíjrendszerre. Vona reagált arra is, hogy Orbán szerint 2017 a lázadás éve lesz, az ellenzéki vezető ezzel egyetért, azzal azonban nem, hogy miben kell lázadni: a Jobbik az európai bérekért fog lázadni.

Fidesz vagy Jobbik?

"A jelenlegi helyzetben nemcsak arra a kérdésre kell választ találni, hogyan nyerjen választást a Jobbik, hanem arra is, milyen országot épít utána."- mondta el pénteki sajtótájékoztatóján a párt elnöke, aki szerint a 2018-as választás tétje, hogy folytatódik-e az orbánizmus, vagy végre megkezdődhet egy tisztességesebb, demokratikusabb, szabadabb ország építése."