"Ha van pénzed élhetsz, ha nincs pénzed, dögölj meg!"

Valóban fontos a magyar emberek biztonsága a kormányzatnak?

Szinte az egész országot megrázta a szadai tragédia: az elmúlt hetekben két 9 éves kislány halt meg szén-monoxid-mérgezésben. Különösen megrázóvá teszi a gyermekek halálát, hogy a családi ház kéménye eddig tisztázatlan körülmények között nem volt bejelentve a hatóságoknak, így azt a kéményseprők nem is ellenőrizhették - sóhajtott fel Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke.

Mint ismert, 2016-tól az Orbán-kormány "államosította" a kéményseprést. A szolgáltatást ingyenessé tették ugyan, de az ellenőrzéseket ritkították, a kormányzat szerint két évente is elegendő vizsgálni a kémények állapotát. Jellemző az is, hogy a jogszabályalkotó meghagyta a lehetőségét annak, hogy ellenszolgáltatásért cserébe igénybe vehessük a szolgáltatást, de amíg ez tavaly maximum 6 ezer forintba került, addig a változtatások után már akár 20 ezer forintot is fizetnünk kell azért, hogy otthonunk biztonságosabb legyen.

17 áldozat

Ennek nemcsak az lett a következménye, hogy sok kéményseprő hagyta fel a szakmát, de egy aggasztó folyamat is kezdetét vette. Vámos Csaba lapunkkal közölte, hogy amíg 2015-ben összesen 407 alkalommal riasztották a tűzoltókat, és 9 alkalommal követelt áldozatot szén-monoxid-mérgezés, addig idén október végéig már 350 alkalommal kellett kivonulniuk a hatóságoknak, és sajnálatos módon 17 alkalommal már későn érkezett a segítség. Így történt a két szadai kislány esetében is.

A szakszervezeti vezető egyben figyelmeztetett, ha van olyan év, amikor kimarad a kémények, a gázkazánok, fűtési berendezések ellenőrzése, az tovább fokozza a kockázatokat.

Ugyanakkor van egy másik komoly veszélyforrás is, amire szintén nem sikerült megoldást találni, pedig a kormánypárti képviselők elé vitték az ügyet.

Elindult a kisemberek konzultációja: Leültettünk egymással szemben egy kéményseprőt és egy elégedetlen kéménytulajdonost

Most megnézzük, mi történik, ha egy apró, de egyesek számára létfontosságú ügyről írunk. Megkereste a szerkesztőségünket egy átlagos budapesti lakos; egy kisnyugdíjas, akinél az elmúlt négy évben többször is kéményellenőrzést tartottak. Hétköznapi hősünket az éppen aktuális kéményseprők egymás után, évről évre kéménybélelésre kötelezték, aminek ő egyszer sem tett eleget.

Lapunk bemutatta, hogy abban az esetben sem szükségszerű a javulás, ha a kéményseprők jelzik a bajt. Sőt, még az sem segít, ha a hatóságok tűzvédelmi bírságot szabnak ki a béleletlen kémények miatt. Ugyanis még mindig könnyebb befizetni a büntetést, mint a több százezres felújítási munkálatok költségeit finanszírozni.

Jó hír a kéménytulajdonosoknak! Kisemberpárti törvény születhet a kisemberek konzultációja után

A megindító találkozónak született egy konszenzusa: Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke elmondta, hogy nem öltönyben és nyakkendőben dolgoznak légkondicionált irodákban, hanem házról házra mennek, a kisemberek között mozognak. A kéményseprők maguk is tapasztalják, hogy nagy a dolgozói szegénység, a keskeny pénztárcájú emberek ezért értelemszerűen több százezer forintos megtakarításokra sem tudnak szert tenni, tehát nem mindenki engedheti meg magának, hogy az egyébként nagyon is szükséges beruházásokat megfizesse.

Vámos Csaba elmondta, sokszor kapta már meg ő is a kérdést, amikor figyelmeztette a lakókat, hogy

„miből fizessék ki a kéménybélelést, miből cseréljék le az akár életveszélyes fűtési berendezéseket?”

A szakma kérését a parlamenti pártok közül egyedül a Jobbik vitte az országgyűlési képviselők elé. Javaslatukat, amely vissza nem térítendő állami támogatással segítette volna a tüzelőberendezések, kémények cseréjét azonban lesöpörte az asztalról az Országgyűlés gazdasági bizottságának kormánypárti többsége.

Mérgező! Nem támogatja az állam a veszélyes kémények cseréjét

Valamilyen nehezen magyarázható indokból nem vette tárgysorozatba az Országgyűlés gazdasági bizottsága kedden azt a jobbikos parlamenti határozatot, amely vissza nem térítendő állami támogatással segítette volna a tüzelőberendezések, kémények cseréjét. Emlékezetes, a hétvégén öt alkalommal kellett a tűzoltóknak szén-monoxid-mérgezés miatt lakásokhoz kivonulniuk. Két kislányon viszont a mentők sem tudtak segíteni.

"Ha van pénzed élhetsz, ha nincs pénzed, dögölj meg!"

- értékelte a kormányzati hozzáállást Vámos Csaba.

Bár tizenhét magyarnak már így is késő.