Magyar Nemzet: nem hiányzik az éttermekből a balatoni hal

Magyar Nemzet: nem hiányzik az éttermekből a balatoni hal

Terjedelmes cikkben igyekszik magyarázatot adni a balatoni halászat betiltására a kormányközeli Magyar Nemzet. A legnagyobb magyar tavon 2013-ban tiltották be a halászatot, azóta csak a horgászat engedélyezett. A lap szerint a hat évvel ezelőtti döntéssel mindenki jól járt:

a horgászok egyre nagyobb fogásmennyiségről számolnak be, az éttermeknek viszont nem hiányoznak a helyi halak.

A cikkben a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját is megszólaltatják, Szári Zsolt példaként említette, hogy a társaság a Balaton vizének leeresztésekor a Sió-csatorna zsilipjénél kifogott halakat eladásra kínálta, de a felkínált mennyiségnek csak a töredékét tudta értékesíteni. Azt is hozzátette, hogy a tó a korábbi halfogyasztást sem tudta kielégteni, így már a tiltás előtt sem került mindenhol balatoni hal az asztalra.

Újra itt a balatoni hal, igaz, hogy nem a Balatonból...

Az a balatoni hal, amit annak mondunk - hökkentett meg sokakat három éve Bitay Márton Örs agrárállamtitkár. Három év eltelte után itt a konkrét terv: az lesz a balatoni hal, amit annak mondunk...Hamarosan balatoni halnak lehet nevezni a tó vízgyűjtőjéről, a terület halastavaiból származó fogassüllőt és pontyot.

Megszólaltatták Balogh Tibort is, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi balatoni halászat nem fenntartható módon folyt. Példaként hozta, hogy Csopakon a halászat éveiben, a Kerekedi-öbölnél évről évre történt haltelepítés, ám pár nappal a telepítés után a halászok már "lehúzták" hálóval az egész környező területet. A kormányzati perspektívával némileg ellentmondásosan azt hangsúlyozta pozitív változásként, hogy

a Balatonba telepített halakat jelenleg a tó vízgyűjtő területén található vizekben tenyésztik, így ezek a halak voltaképpen már ivadékkoruktól kezdve balatoni vízben vannak.