Hamarosan elnököt állít a francia jobboldal

Vasárnap választja meg elnökjelöltjét a francia jobboldal. Francois Fillon korábbi miniszterelnök az esélyes.

Az IFOP közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint Fillon a szavazatok 65 százalékával nyerheti meg a második fordulót, míg Juppé 35 százalékra számíthat. Az Opinionway péntek este nyilvánosságra hozott felmérése szerint Fillon a szavazatok 60, Juppé pedig 39 százalékára számíthat.

Ez utóbbi tanulmány szerint 4,5-5 millió választásra jogosult francia, azaz a választók mintegy 10 százaléka fog az urnákhoz járulni, ami jelentősebb részvételt jelent a múlt heti első fordulónál, amelyben 4,3 millióan szavaztak.

A csütörtök este több mint 8,5 millió néző által követett utolsó televíziós vitában az első fordulóban 28 százalékot kapó Alain Juppének nem sikerült megfordítania az erőviszonyokat, s az első fordulóban 44 százalékkal élen végzett Francois Fillon számít a jelöltállító-választás favoritjának.

Az első fordulóban harmadik helyen végzett Nicolas Sarkozy volt államfő is volt kormányfőjét, Francois Fillont támogatja, s a felmérések szerint a szavazóinak 76 százaléka követni fogja a példát, s kö