Hard times - a héten a Jobbik és az LMP is megleckéztette a Fideszt

A Fidesznek szembesülnie kellett a Jobbikkal, és egyezkednie az LMP-vel.

Hétfőn az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége került kínos helyzetbe akkor, amikor szembesült a Jobbik alaptörvény-módosító javaslatával. Ugyanis az szóról szóra megegyezik az Orbán Viktor miniszterelnök által beterjesztett, többpárti konszenzuson alapuló szöveggel, pusztán egyetlen plusz mondat szerepel benne. Ennek eredményeként a jobboldali ellenzéki párt egyszerre zárná ki a betelepítési kvótákat és az offshore hátterű, nemzetbiztonsági kockázatokat is rejtő letelepedésikötvény-programot.

Bizottsági nem

A fideszes képviselők azonban nem vették napirendre a jobbikos javaslatot (legközelebb jövő szerdán lesz arra lehetőség, hogy átengedjék a hetedik módosítót).

A szavazást követően megkérdeztük Vitányi Istvánt (Fidesz), hogy milyen következményei lehetnek annak, ha Orbán Viktor úgy utazik ki december közepén a brüsszeli EU-csúcsra, vélhetően a kötelező kvótákról is tárgyalni, hogy nincs a hátizsákjában alaptörvény szintű védelem, csak egy érvénytelen népszavazás. Közölte velünk, hogy valóban egy "plusz fegyver lenne" a miniszterelnök kezében a kétharmados támogatottság, ám az Európai Bizottság nem veheti figyelmen kívül 3,3 millió ember egyirányú szavazatát.

Csakhogy a Fidesz elutasító magatartása a Jobbikkal cseppet sem barátságos balliberális sajtó figyelmét is felkeltette (már csak azért is, mert ezzel bőven okot adtak a kormánypártok az élcelődésre, hiszen úgy beszéltek hazánk biztonságáról, hogy közben a saját maguk által elfogadott szövegre mondanak nemet).

Tiltsuk be!

Jellemző a zavarra, hogy szakmai szinten nem is tudtak beleállni a vitába: Kósa Lajos frakcióvezető és Dömötör Csaba államtitkár ehelyett inkább arról beszélgetett a parlamentben, hogy "üldözni kell, tiltani kell" azokat a parlamenti pártokat, amelyek "szélsőséges szervezetekkel" állnak kapcsolatban.

Kialakult az a nem mindennapi szituáció, hogy lépéshátrányba került a kormányzat. S ez láthatóan nem ízlik a kommunikációért felelős Habony-műveknek.

Legutóbb egyébként Völner Pál államtitkár próbált - igaz legalább szakmai alapon - hozzászólni az alaptörvény-mizériához, ám észrevételét igen könnyen cáfolni lehetett.

Vona Gábor egyenesen Áderrel akar beszélni a kötvények elleni harcról

A jobboldali ellenzéki párt elnöke szerdai, Orosházán tartott sajtótájékoztatóján közölte:kedden levélben fordult Áder János államfőhöz, melyben arra kéri, hogy avatkozzon be, vesse latba tekintélyét és pozícióját a letelepedési kötvények kivezetéséért.Vona Gábor azt mondta, a köztársasági elnöktől személyes megbeszélésre kér időpontot, ugyanis olyan súlyosnak tartja a kérdést, hogy nem akar leragadni a parlamenti pártok közötti vitában.

Már nincs annyi erő

Amíg a Jobbik arról tudott kommunikálni, hogy a Fidesznek fontosabb a piszkos pénz, mint a hazánk biztonsága, az LMP ellenzékből juttatta be alkotmánybíró-jelöltjét a taláros testületbe.

Ennek a legnagyobb vesztese viszont a vitából magát kivonó MSZP és a parlamenti munkát bojkottáló DK lett. A Gyurcsány-párt aztán kénytelen volt szembesülni az 50-es évekből eredeztető szellemiségével.

A Fidesznek a magunk mögött hagyott héten mindenesetre szembesülnie kellett azzal, hogy nem tud mindent erőből keresztül verni a parlamentben. Előbb-utóbb az ellenzék potens része képes lesz érvényesülni a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.