Három év alatt hárommilliárddal gazdagítottuk Vajnát

A NERminátor egyre keményebb.

A történet azzal kezdődik, hogy a Fidesz választási győzelme után pár hónappal, 2010 őszén Vajna 250 millió forintért eladja a Vigadó utcai Tropicana kaszinót működtető Belvárosi Kaszinó Kft. kisebbségi tulajdonrészét a többségi tulajdonos állami Szerencsejáték Zrt.-nek. A szórakozóhelynek otthont adó helyiség azonban továbbra is az övé maradt, ennek használati jogáért a Népszabadság információi szerint három év alatt közel egymilliárdot csengetett ki neki az állam.

A kormányzati kommunikációban előszeretettel hangsúlyozzák, hogy az infláció folyamatosan csökken, sőt tavaly már lényegében meg is szűnt. Ez az örvendetes folyamat azonban a Vigadó utcában nem éreztette hatását. Az offshore terminátor a Szerencsejáték Zrt. nyilvános szerződéseinek tanúsága szerint évről évre jelentősen emelte a bérleti díjat. 2011-ben nettó 194,8 milliót, 2012-ben 210,1 milliót, 2013-ban 280 milliót, míg tavaly kerek 300 millió forintot kért. Vagyis Vajnalandben három esztendő alatt 50%-os volt a pénzromlás.

Tavaly év végén bezárt a Tropicana, ám Vajna mester nem maradt biznisz nélkül. Helyét ugyanis saját kaszinója veszi át. A tizenegy országos koncesszióból ötöt az ő cégei nyertek el, köztük a legnagyobb üzletnek számító budapestieket is. A szórakozóhelyek januártól nyitják meg kapuikat a vendégek előtt.

A játéktermeket már tavaly szeptemberben meg kellett volna nyitni, aki lekéste ezt a határidőt, annak is fizetnie kellett a koncessziós díjat akkor is, ha a kaszinója még nem üzemelt. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban hogy, hogy nem, 2015 januárra módosította a határidőt. Az éppen időben vásárolt meghozott rendelkezés (egyenként havi nagyjából 100 milliós díjjal számolva ) mintegy kétmilliárd forint megtakarítást jelentett Vajnáéknak.