Három prioritása lesz a pénteki EU-csúcsnak

A politikus azt javasolja, hogy ne a brit kilépés legyen a központi vitatéma, azt majd akkor tárgyalják meg, ha London hivatalosan is bejelenti távozási szándékát az unióból.

Tusk ehelyett a tagállamok lehető leggyorsabb megállapodását és szorosabb együttműködését kéri, hogy meggyőzzék az állampolgárokat:

Európa határai ellenőrzés alatt vannak, és nem fog megismétlődni a tavalyi migráns válság, hogy harcolnak az erőszakos szélsőségesek ellen, és hogy az életüket nem befolyásolja komolyan rossz irányban a szabad kereskedelem és a gazdasági globalizáció.

Európában az emberek tudni akarják, hogy a politikai elitek képesek-e visszaállítani az ellenőrzést az olyan események és folyamatok fölött, amelyek elborítják, zavarba ejtik és időnként megrémítik őket - fogalmazott.

Tusk az Európai Bizottság elnökénél és a német kancellárnál régóta erőteljesebb nyilatkozatokat tesz a határok ellenőrzéséről. Szerinte az európai vezetők néha nem tudták biztosítani a szavazókat, hogy a migrációt szabályozni lehet.

"Túl gyakran hallhattak politikailag korrekt nyilatkozatokat arról, hogy Európa nem válhat erőddé, nyitva kell maradnia. Be kell bizonyítanunk állampolgárainknak, hogy akarjuk és képesek vagyunk megvédeni őket a 2015-ös káosz megismétlődésétől"

- írta.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy alapvető szabadságjogokat tesznek kockára, hogy ha a vezetők nem tudják meggyőzni az unió ellenes nacionalistáktól "hamis érveket" halló szavazókat, hogy az unió az érdekükben dolgozik.

"Alternatívákat kezdenek majd keresni, és találnak. A történelem arra tanít bennünket, hogy ez tömeges elforduláshoz vezethet a szabadságtól."